• Imprimeix

Llonganissa de Vic

Producte inscrit al Registre Comunitari previst al Reglamento (CE) núm. 2601/2001 de la Comisión, de 28 de diciembre de 2001

Imatge del logotip de la indicació geogràfica protegida

Informació relacionada

La Llonganissa de Vic s'elabora en empreses ubicades en els municipis que integren la Plana de Vic i que estan inscrites en els registres del Consell Regulador de la IGP Llonganissa de Vic. Aquesta zona té unes condicions ambientals i climàtiques que donen al producte final, la llonganissa de Vic, una aroma i un sabor característics.

La llonganissa de Vic té forma cilíndrica, amb un diàmetre entre 35 i 90 mil·límetres i un pes que pot oscil·lar entre 300 i 2.500 grams.

Aquest producte, quan es talla, presenta un color vermellós amb la cansalada visible a daus i el pebre negre en gra. El color exterior és blanquinós a causa de la flora externa pròpia.

En els processos de maduració i assaonament es desenvolupa a la llonganissa de Vic una flora fúngica típica que, per les caraterístiques climàtiques de la zona protegida, faran que aquest producte tingui un sabor i una aroma característics.

La llonganissa de Vic és un embotit elaborat amb carn de porc i cansalada a més de sal i pebre negre com a únics condiments. Per a l'elaboració d'aquest producte només s'utilitzen carns magres seleccionades. La carn es pica juntament amb la cansalada tallada a daus, es pasta i se sotmet a maceració durant un període no inferior a 48 hores en cambra frigorífica. Un cop finalitzada la maceració, es procedeix a l'embotiment de la pasta resultant en tripes naturals de diferents diàmetres i a l'assaonament en els assecadors com a mínim durant 45 dies.

Les llonganisses amb indicació geogràfica han de dur una etiqueta, en la qual hi figura el nom "Llonganissa de Vic. Indicació Geogràfica Protegida" i el logotip, a més de les dades, que amb caràcter general exigeix la normativa.

El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per la IGP compleixen els requisits establerts en el reglament.
L'entitat de certificació Instituto Comunitario de Certificación SL en realitza el control i la certificació.

Informació relacionada

Producció de llonganissa amb IGP Llonganissa de Vic
Any Producció (tn)
2008 121
2009 78
2010 86
2011 56
2012 93
2013 94
2014 104
2015 179
2016 222

Tots els productors i magatzems expedidors de llonganissa emprada per la IGP Llonganissa de Vic han d'estar inscrits al Consell Reguldador de la IGP (CR). Segons les últimes dades aportades pel  CR, són 8 empreses, la relació de les quals consta a continuació:

EntitatContacte
Agroalimentària de Savassona, SL
Ctra. Del Parador Km7
08519 TAVÉRNOLES
93 812 21 88
Fax: 93 812 21 58
fussimanya@terra.es 
Aliemsa (Aliments i Embotits SA)

C/ Germà Cassany, 3
08506 Calldetenes
93 889 07 48
aliemsa@aliemsa.net
www.aliemsa.net
Ca La Glòria
Camí del Pont, 11
08550 ELS HOSTALETS DE BALENYÀ
93 889 84 76
Fax: 93 889 84 76
urbicic@casamoms.es
www.casaoms.es
Casa Riera Ordeix, SA
Pl. dels Màrtirs, 14
08500 VIC
93 889 30 34
Fax: 93 889 31 59
cro@casa-riera-ordeix.com
http://www.casa-riera-ordeix.com
Embotits Artesans Can Duran, SA
Pol. Ind. Malloles
Carrer Sant Llorenç Desmunts 5
08500 VIC
93 889 23 35
Fax: 93 889 20 78
comercial@canduran.com
www.canduran.com
Embotits Solà, SA
Avda. de la Ribera , 33 Pol. Ind. Mas Galí
08503 GURB
93 886 13 99
Fax: 93 889 15 53
sola@embutidossola.com
www.embutidossola.com
Embotits Salgot, SA
Plaça Major, 14
08591 AIGUAFREDA
93 844 20 20
Fax: 93 844 01 01
direccio@salgot.com
http://www.salgot.com
Sucesores de J. Pont, SA
Ctra. de Ribes, 185-187
08550 ELS HOSTALETS DE BALENYÀ
93 889 84 94
Fax: 93 882 04 79
jpont@pont.es
www.jpont.com
Data d'actualització:  22.03.2018