• Imprimeix

Gall del Penedès

 

La indicació geogràfica protegida Gall del Penedès empara carn fresca, de color rogenc, sucosa i poc greixosa i de qualitat gustativa elevada procedent de pollastres de la varietat Penedesenca negra millorada de la raça Penedesenca tradicional criats a la zona del Penedès històric i alimentats amb una dieta que inclou granet de raïm

 

Informació pública

Sol·licitud de modificació de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès i document únic actualitzat

Producte inscrit al Registre Comunitari previst al REGLAMENT D'EXECUCIÓ (CE) 2016/929 de la Comissió d'1 de juny de 2016 (DO L 155 de  14.6.2016)

Imatge del logotip de la indicació geogràfica protegida

Informació relacionada

 • RESOLUCIÓ ARP/1161/2018, de 6 de juny,

  per la qual s'adopta decisió favorable a la sol·licitud de modificació de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès. (DOGC núm. 7640 - 12/06/2018)

 • ORDRE ARP/187/2016, de 6 de juliol,

  per la qual es reconeix amb caràcter definitiu el Consell Regulador i el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès. (DOGC núm. 7162 - 14/07/2016)

 • ORDRE ARP/28/2016, de 16 de febrer,

  per la qual s'aproven el reconeixement transitori i el reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, i es reconeix el seu consell regulador provisional. (DOGC núm. 7066 - 25/02/2016)

 • Document únic de la IGP Gall del Penedès

  Document ÚNIC «GALL DEL PENEDÈS» No UE: ES-PGI -0005-01308 - 03.02.2015DOP () IGP (X) (DO C 58 - 13/02/2016)

Es crein en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any i es caracteritza per incloure raïm (llavor de raïm) a la seva dieta. La base de la seva alimentació és 58-60% de blat de moro, 33,5-35,5% de sojani derivats, 5-5,5% de granet de raïm. Estan totalment prohibits els greixos d'origen animal, excepte els derivats làctics.

L'edat mínima de sacrifici és de 98 dies.

El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per la IGP compleixen els requisits establerts en el reglament.

L'entitat de certificació OCA Instituto de Certificación SLU en realitza el control i la certificació.

La Indicació geogràfica protegida Gall del Penedès empara carn fresca de pollastre (mascle i femelles) de la varietat Penedesenca negra millorada de la raça Penedesenca tradicional. 

És un au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera, i de producció de carn pesada. Resistent a la calor i al fred. Es caracteritza per la seva pell blanca, potes negres amb la base de la pota de color blanc i una carn rogenca de qualitat gustativa amb músculs ferms i sucosos.

Les canals són de la categoria A, no tenen excés de massa greixosa, la pell és blanca, la carn és rogenca, i les potes són negres amb la base blanca.

El pes mínim és d'1,5 kg per a la canal "eviscerada sense menuts" i de 2 kg per a la canal "parcialment eviscerada".

Es comercialitzen les canals fresques senceres o especejades però sempre identificades i numerades.

La zona geogràfica de producció de la IGP, correponent a l'àmbit històric del Penedès, es caracteritza per ser el territori originari de la raça Penedesenca tradicional i per ser una regió fonamentalment vitivinícola. L'abast territorial compren 73 municipis que corresponen a tots els municipis de les comarques de l'Alt Penedès, del Baix Penedès i del Garraf, a 25 municipis de la comarca de l'Anoia (Argençola, la Llacuna, Cabrera d'Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d'Anoia, Capellades, la Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Castellolí, el Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu i Copons) i 1 municipi de l'Alt Camp (Rodonyà).

Consell Comarcal de l'Alt Penedès
c/ Hermegild Clascar, 1-3 Planta baixa
08720 Vilafranca del Penedès

Producció de pa amb IGP Pa de Pagès Català
Any Producció (tn)
2016 689

 

 

Data d'actualització:  12.06.2018