• Imprimeix

Què és el malbaratament alimentari?

Què és el malbaratament alimentari?

Definició

El malbaratament alimentari es defineix com aquells aliments segurs i nutritius inicialment destinats al consum humà que són rebutjats o utilitzats de manera alternativa (no alimentària) al llarg de les cadenes de subministrament alimentari (FAO, 2014).

Principals xifres

A la Unió Europea, cada any es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost associat de 143 bilions d’euros. Aquesta quantitat equival a uns 173 kg/persona i al 20% de la producció alimentària total (FUSIONS, 2012).

L’Agència de Residus de Catalunya va quantificar el malbaratament a casa nostra: les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35kg/persona (ARC, 2011).

Es produeix malbaratament en tots els passos de la cadena alimentària. La producció i el processat generen el 30% dels aliments descartats, la comercialització el 5% però és sobretot al final del procés –en els serveis i les llars- on s’acumula el 65% d’aquest fenomen.

xifres_malbaratament

(FUSIONS, 2012)

El valor dels aliments

Posar en valor els aliments i conèixer la importància econòmica, social i ambiental que implica obtenir-los és una via per fer-nos conscients de la importància de no malbaratar-los.

També és important considerar que les restes alimentàries no són un residu, sinó un recurs aprofitable de moltes maneres.

Jerarquia de gestió dels aliments malbaratats

Les accions per fer front al malbaratament es prioritzen segons la jerarquia de gestió dels residus alimentaris. En primer lloc, és primordial reduir la quantitat d’aliments descartats. A continuació, en aquells casos en què no s’han pogut evitar, es tracta d’aconseguir el major aprofitament possible dels aliments.

triangle

Data d'actualització:  05.01.2018