• Imprimeix

Peix salvatge amb marca registrada

El registre de marca és el títol que concedeix el dret exclusiu a la utilització d'un signe per a la identificació d'un producte o un servei al mercat.
En el cas del nostre peix i marisc, la marca els afegeix valor al donar-los un distintiu respecte els productes pesquers d’altres orígens.

Les marques es registren a l'Oficina Española de Patentes y Marcas, però la sol·licitud es pot tramitar a través de l'OGE (Oficina de Gestió Empresarial) de la Generalitat de Catalunya.

El registre de marca té una durada de deu anys i és renovable. La marca nacional atorga protecció dins l'àmbit territorial espanyol.

A Catalunya tenim quatre marques registrades de productes de pesca extractiva. Una d’elles distingeix el peix de proximitat capturat al llarg de la costa catalana, dues de les marques corresponen a dues espècies emblemàtiques de marisc, la gamba de Palamós i l’escamarlà de Llançà  i la quarta marca és el registre del peix capturat per la Confraria de Pescadors de la Barceloneta
A més, el Departament, en base a les exigències de qualitat que estableix l’Ordre ARP/317/2002, va atorgar a la Confraria de Pescadors de Barcelona la Marca Q de peix blau.
Actualment, el peix blau de la Barceloneta, és l’únic Peix Blau Marca Q de tot Catalunya.

Peix de la costa

En resposta a una clara demanda tant per part del sector pesquer com del sector de comerciants de peix, des de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims es va posar  en marxa un Programa de millora de la qualitat dels productes pesquers de proximitat, anomenat Peix nostre, peix de qualitat.

L’objectiu del projecte ha estat valorar i diferenciar el peix i marisc de la nostra costa mitjançant la marca Peix de la costa, el més fresc, i aconseguir que aquesta marca vagi associada a un producte de qualitat.

S’ha pretès la millora dels productes pesquers des de tots els angles i en les diferents fases de producció. És per això que les actuacions es plantegen a diferents nivells: millora de la qualitat en el vaixell, millora de la qualitat en les llotges, millora de la qualitat en les peixateries, entre d’altres.

Amb la introducció de la marca Peix de la costa, el més fresc es diferencia el peix i marisc de proximitat de Catalunya, ja que se l’associa un producte de qualitat. El producte pesquer Peix de la costa, el més fresc es revaloritza,  amb una millora en el procés de la seva comercialització i en un control més acurat sobre aquest.

Peix de la Costa

La Gamba de Palamós

La gamba vermella de Palamós (Aristeus antenatus) és marca de garantia Gamba de Palamós des de l’any 2009, incrementant la confiança del consumidor en aquest marisc i protegint un dels recursos naturals més preuats de la Costa Brava.

La marca Gamba de Palamós fa referència a les gambes vives, fresques o congelades procedents de les zones d’extracció de Palamós i recollides sota les condicions del reglament d’ús de la marca que obliga a complir les millors condicions de manipulació, temperatura i emmagatzematge en el tractament del producte des de l’origen fins al consumidor final.

Diàriament, la gamba capturada es sotmet a un control de qualitat abans d’entrar a subhasta, identificant el calador de pesca i les característiques sensorials com l’aspecte, textura, peces per quilo i la temperatura que arriba a port.
Només el producte que superi els requeriments establerts pel reglament serà etiquetat com Gamba de Palamós.
Qualsevol usuari que vulgui utilitzar aquesta denominació està obligat a passar pel procés de certificació.

 

 

Gamba de Palamós

L'Escamarlà de Llançà

El 2 de juny de 2012 es va presentar la marca registrada Escamarlà de Llançà, un distintiu que dóna prestigi a l’escamarlà (Nephrops norvegicus) del nord de la Costa Brava.

L’Ajuntament i la Confraria de Pescadors de Llançà han tramitat la creació de la marca Escamarlà de Llançà per donar el valor afegit
que l’escamarlà del Cap de Creus mereix, ja que en aquests mars s’hi donen les condicions mediambientals adients per a que aquest marisc sigui d’altíssima qualitat tant en sabor com en textura, mida i color.

La marca registrada Escamarlà de Llançà potencia el producte emblemàtic de la costa nord de Catalunya, i en aquest indret on el turisme és una font de riquesa tan important, l’Escamarlà de Llançà afavoreix el foment d’una gastronomia basada en el producte pesquer de proximitat.

L'Escamarlà de Llançà

Peix de la Barceloneta

Per distingir i donar-li el prestigi que mereix el peix del litoral barceloní s'ha creat la marca Peix de la Barceloneta. La Confraria de Pescadors de Barcelona ha impulsat aquest registre per revaloritzar la proximitat i la qualitat dels productes de la costa barcelonina, fomentant amb aquesta marca els valors tan importants i compromesos com “La pesca controlada”, “El consum de peix de temporada” i “La reducció de l’impacte ambiental”.

La marca col·lectiva Peix de la Barceloneta té el recolzament de 150 establiments de restauració i de l’associació de comerciants del barri. És d’esperar per tant, que aquesta iniciativa apropi la llotja i els pescadors de la ciutat als barcelonins.

El distintiu serà visible als restaurants i peixateries que compren el peix a la Llotja de Barcelona.

Peix de la Barceloneta

Peix blau de la Barceloneta

Per gaudir de la marca Q el Peix Blau de la Barceloneta ha de tenir unes mides mínimes per tal d'assegurar que no es capturin exemplars immadurs. El peix ha de ser capturat amb arts d'encerclament que no tinguin una llargada superior a 300 metres i s’han de mantenir vius a la xarxa fins al moment del seu envasat amb gel picat en la proporció de dues de peix per una de gel.
A les peixateries es presenta en caixes no recuperables, rectangulars i de cabuda màxima de 10 kg, etiquetades amb el logotip Marca Q, el de la confraria de pescadors i tota la informació legal requerida que correspongui.

Peix blau de la Barceloneta

Gamba de Tarragona

Amb l'objectiu de promocionar i reivindicar la qualitat de les gambes que es pesquen a Tarragona, el Patronat de Turisme, el Port de Tarragona i la Confraria de Pescadors han creat la marca Gamba de Tarragona.

Amb la creació de la marca Gamba de Tarragona es pretén exportar aquest producte arreu i donar-li i potenciar el reconeixement que mereix. 

Sent un producte local de gran qualitat es vol aprofitar aquest valor per a enfortir la ciutat com a destinació turística de primer nivell en la vessant gastronómica.

 

 


Gamba de Tarragona
Data d'actualització:  20.04.2015