• Imprimeix

Les resistències als antimicrobians

Els antimicrobians, han estat fonamentals en la prevenció i lluita contra les malalties que afecten tant a les persones com als animals, no obstant en els darrers anys s'ha observat una pèrdua d'efectivitat d'aquests productes enfront organismes i malalties que abans neutralitzaven de forma ràpida i eficaç. Aquestes resistències als antimicrobians, suposen un greu problema, tan per a la salut pública, com per a la sanitat animal. Infeccions comunes que cursaven de manera lleu, poden ara allargar-se en el temps, agreujar-se i inclús comportar la mort, a la vegada que tractaments que fa un temps eren vàlids, ara ja no són efectius.

De la mateixa manera que el comerç internacional, el turisme i els fluxos migratoris, han contribuït a l'aparició de malalties emergents, els microorganismes resistents poden difondre's arreu del mon amb gran rapidesa, amb el risc i perill que això comporta. Si els medicaments deixen de ser efectius, la infecció/malaltia persisteix en l'organisme afectat i s'incrementa la possibilitat de difondre la malaltia.

De manera general, el terme de resistència als antimicrobians fa referència a la resistència de diferents microorganismes (cucs, paràsits, bacteris, virus, fongs...) als fàrmacs utilitzats per tractar les malalties que produeixen. En aquest sentit, els microorganismes multiresistents, són els que han adquirit resistència a la majoria d'antimicrobians.

En el cas concret dels bacteris, s'ha demostrat que han creat resistències als antibiòtics, que són els fàrmacs utilitzats per combatre'ls.

 

La resistència als antimicrobians afecta a tots els països, i per tant requereix d'una actuació a nivell global. En aquest sentit s'estan duent a terme accions coordinades a diferents nivells per a buscar una sortida al problema evidenciat, implicant professionals de tots els sectors afectats:

Data d'actualització:  20.12.2018