• Imprimeix

Moviment d'animals de companyia i passaport

gos, gat i fura

Els requisits establerts per la normativa per al desplaçament de gossos, gats i fures entre els Estats membres de la UE són:

  • Animal identificat.

Ha d'estar identificat mitjançant la implantació d’un transponedor (xip) o amb tatuatge clarament llegible aplicat abans del 3 de juliol de 2011.

 

  • Vacunat de la ràbia i que la vacunació compleixi els requisits de validesa.

L'animal ha de tenir almenys 12 setmanes, han d’haver transcorregut 21 dies des de la primovacunació i les vacunacions següents s’han d’haver administrat conforme a les especificacions tècniques de la vacuna utilitzada.

 

  • Si l'Estat membre de destinació ha adoptat mesures sanitàries preventives contra malalties diferents de la ràbia, ha de complir amb aquestes mesures.

Finlàndia, el Regne Unit, Irlanda i Malta exigeixen mesures sanitàries preventives per controlar la infecció de gossos per Echinococcus multilocularis.

 

  • Acompanyats del passaport degudament omplert.

El passaport és el document establert per la normativa per al desplaçament de gossos, gats i fures entre els Estats membres de la UE.

Les persones interessades a aconseguir el passaport per a la seva mascota s'han d'adreçar al seu/seva veterinari/ària clínic/a ja que a Catalunya han estat reconeguts com a veterinaris autoritzats per expedir el passaport.

 

El nombre màxim de gossos, gats o fures que poden acompanyar el seu propietari, o persona autoritzada, durant el desplaçament sense ànim comercial serà de 5.

Si es traslladen més de 5 animals o el desplaçament es considera comercial, és a dir, es realitza una venda o una transmissió de propietat, a més d’aquests requisits serà necessari un examen clínic efectuat en les 48 hores anteriors al trasllat i l’obtenció del certificat sanitari d’intercanvi de conformitat amb el model harmonitzat TRACES. Per aconseguir aquest certificat els interessats s’han d’adreçar a les oficines comarcals dels DARP.

Respecte a la possibilitat de traslladar un cadell de menys de 12 setmanes sense vacunar de la ràbia, facilitem el link del web de la Comissió on es poden consultar els Estats membres que ho autoritzen i els que no al link del web de la Comissió.

Finalment, si volen traslladar-se amb la seva mascota fora de la UE aconsellem consultar l’apartat: “Viajar con animales de compañía” al web del Ministeri d’Agricultura, que podreu trobar a la Informació per a desplaçaments a països fora de la Unió Europea.

Informació relacionada

Data d'actualització:  21.02.2018