• Imprimeix

Fauna i animals de companyia

Animals ferits, animals exòtics, gossos perduts o abandonats...

Informació relacionada

Animals ferits, animals exòtics, gossos perduts o abandonats...

Si observeu qualsevol indici d'un delicte o d'una infracció contra el medi ambient, truqueu al 112 i demaneu pels agents rurals. Com a professionals, els agents rurals us aconsellaran el que podeu fer.

Si és possible, en el cas que vegeu algun vehicle, anoteu la matrícula, recordeu la roba que duen els infractors i fixeu-vos en qualsevol altre detall que cregueu que pugui ser important.

Abans de manipular un animal ferit poseu-vos en contacte amb els agents rurals. Ells us assessoraran sobre què cal fer en cada cas.

Qualsevol maneig de fauna, sigui salvatge o domèstica, implica uns riscos tant per a la nostra salut com per a la de l’animal.

Si teniu experiència en el maneig i el transport d'animals, porteu-lo a un dels centres de recuperació de fauna salvatge del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural més proper o bé a una de les clíniques veterinàries i botigues d'animals col·laboradores en la recollida.

Si intuïu qualsevol perill o dificultat a l'hora d'agafar-lo, és millor deixar-lo tranquil, observar-lo de lluny i esperar l’arribada dels agents rurals.

La caça és una activitat reglamentada a Catalunya i, per practicar-la, heu de respectar la normativa que la regula.

A la secció web de Caça d'aquest web, trobareu resposta a les preguntes i als dubtes que us poden sorgir, la manera de tramitar les llicències i els permisos, informació sobre on i quan es pot caçar, quines són les espècies cinegètiques i consells per fer-ho amb seguretat.

La pesca és una activitat reglamentada a Catalunya i, per practicar-la, heu de respectar la normativa que la regula.

A la secció web de Pesca continental, trobareu resposta a les preguntes i als dubtes que us poden sorgir, la manera de tramitar les llicències i els permisos, informació sobre on i quan es pot pescar, quines són les espècies piscícoles i consells per fer-ho amb seguretat.

Són els animals que no són autòctons, és a dir, que no són propis del nostre territori. Aquestes espècies foranes han estat portades per l'home des del seu territori d'origen a un altre de diferent. Sovint, es poden adquirir a les botigues d'animals de companyia, com ara els peixos de colors, les tortugues de Florida o les cotorres.

Molts d'aquests animals exòtics poden arribar a expandir-se ràpidament si es deixen anar a la natura, provocant efectes negatius en el medi, com ara desplaçar les espècies pròpies del nostre país. Per aquest motiu, no allibereu o abandoneu mai el vostre animal de companyia exòtic a la natura.

Si ja no podeu tenir a casa la tortuga de Florida, els peixos de colors, la serp de pitó, el hàmster o bé les cotorres, no els abandoneu mai. Truqueu al 112 i demaneu pels agents rurals, que us informaran sobre què podeu fer en cada cas.

Si la vostra tortuga s'ha fet massa gran i ja no la podeu tenir a casa, no la deixeu anar mai en cap rierol. Les tortugues de Florida són animals exòtics i invasors. És a dir que, deixats anar a la natura, competeixen pel territori i el menjar amb les tortugues de casa nostra.

Contacteu amb els agents rurals. Mentre espereu l'arribada dels agents, si es tracta d'un gos perdut o abandonat, intenteu tenir-lo localitzat sense tocar-lo. És probable que el gos estigui desorientat i espantat. El comportament dels animals és imprevisible i, per tant, és millor no córrer cap risc.

Truqueu immediatament als agents rurals, que s'encarregaran d'anotar-ne les dades o bé d'assistir aquells animals que estiguin ferits.

Data d'actualització: 27.11.2017