Novetats Documentals
El món agrari, alimentari i rural a Internet
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Gabinet Tècnic i d'Estudis Sectorials
Novembre 2016 #0185
Les partenariats internationaux, vecteurs de croissance pour les coopératives agroalimentaires

Les associacions internacionals, vectors de creixement per a les cooperatives agroalimentàries
PriceWaterhouseCoopers (PWC). 26 d'octubre de 2016, 17 p.
INVIVO

L'estudi de PWC mostra que les cooperatives agràries estan apostant per les aliances internacionals com a estratègia de desenvolupament enfront dels creixents processos de negociació mundial per establir acords de lliure comerç. Aquesta conclusió es basa en l'estudi sobre una mostra de 150 aliances internacionals dutes a terme per les 100 cooperatives agràries i alimentàries més grans a escala mundial. El 55% de les cooperatives analitzades compten ja amb socis internacionals que els ajuden a implantar-se en nous mercats. S’extreu també de l'informe que el 62% dels principals grups cooperatius mundials són europeus i el 43% d'aquests grans grups han emprès l'estratègia de les aliances internacionals per poder assegurar la seva producció; el 29% ho ha fet per trobar nous nínxols de mercat

Llegiu-ne més

Energies renovables

AEBIOM Statistical Report

Informe estadístic de l'Associació Europea de la Biomassa (AEBIOM)
20 d'octubre de 2016, 39 p.
European Biomass Association

Informe anual del sector de la bioenergia en els estats membres de la UE28. L'informe destaca que, l'any 2014, la dependència energètica mitjana dels 28 països de la Unió Europea va ser del 53,4%. Una dependència en constant augment, cosa que situa Europa entre les regions energèticament més dependents a escala mundial (el 99,4% de les importacions netes d'energia a Europa són de combustibles fòssils). L'any 2015, l'aprofitament de fusta dels boscos es va destinar en gran mesura a usos industrials (serradores, polpa i paper, panells, etc.) amb una quota del 78%. En comparació, el sector de l'energia és responsable del 22% dels aprofitaments de fusta, que consisteixen principalment en residus de collita i fusta de baixa qualitat

Llegiu-ne més
shadow bottom

Indústria agroalimentària

Food & drink trends 2017

Tendències globals del sector de l'alimentació i les begudes 2017
Mintel. 10 de novembre de 2016, 22 p.

Mintel

Mintel, empresa especialitzada en la investigació i anàlisi de mercat, màrqueting i publicitat, acaba de donar a conèixer l'informe anual sobre agroalimentació en un futur a curt termini en el qual identifica sis tendències del sector mundial de l'alimentació i les begudes per a l'any 2017. La primera és la confiança en la tradició, la segona el poder dels vegetals, la tercera la sostenibilitat

Llegiu-ne més
shadow bottom
El futuro del sector cárnico

El futur del sector carniI Fòrum Carni. Barcelona. 4 d'octubre de 2016, 73 p.
INTECAL. Maquinaria y Equipos para la Industria Alimentaria

Document de treball del I Fòrum Carni organitzat per Interempresas Media i la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC), una cita en què s'ha debatut sobre el futur del sector de la carn i s'han difós les últimes novetats en legislació, costos, tendències de consum i mercats, a més d'oferir una visió general de tota la cadena de producció

Llegiu-ne més
shadow bottom
Perspectivas en la industria cárnica: hábitos actuales y tendencias de los últimos años

Perspectives en la indústria càrnia: hàbits actuals i tendències dels últims anysJesús Contreras Hernández. Observatori de l'Alimentació (Odela). I Fòrum Carni. Barcelona. 4 d’octubre de 2016, 58 p.
INTECAL. Maquinaria y Equipos para la Industria Alimentaria

Presentació al I Fòrum Carni organitzat per Interempresas Media i la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC). Ofereix una perspectiva general dels hàbits actuals i els canvis de tendències a Espanya en els darrers anys en el consum dels productes carnis

[Presentacio]

Llegiu-ne més
Futuro del consumo de carne: amenazas

Futur del consum de carn: amenacesEmiliano Alonso (abogado especializado en derecho de la UE - socio director de Alonso Asociados). I Fòrum Carni. Barcelona. 4 d'octubre de 2016, 7 p.
INTECAL. Maquinaria y Equipos para la Industria Alimnetaria

Presentació al I Fòrum Carni organitzat per Interempresas Media i la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC). Exposa les possibles amenaces per al consum de carn de cara al futur

[Presentació]

Llegiu-ne més
Les partenariats internationaux, vecteurs de croissance pour les coopératives agroalimentaires

Les associacions internacionals, vectors de creixement per a les cooperatives agroalimentàries
PriceWaterhouseCoopers (PWC). 26 d'octubre de 2016, 17 p.
INVIVO

L'estudi de PWC mostra que les cooperatives agràries estan apostant per les aliances internacionals com a estratègia de desenvolupament enfront dels creixents processos de negociació mundial per establir acords de lliure comerç. Aquesta conclusió es basa en l'estudi sobre una mostra de 150 aliances internacionals dutes a terme per les 100 cooperatives agràries i alimentàries més grans a escala mundial. El 55% de les cooperatives analitzades compten ja amb socis internacionals que els ajuden a implantar-se en nous mercats. S’extreu també de l'informe que el 62% dels principals grups cooperatius mundials són europeus i el 43% d'aquests grans grups han emprès l'estratègia de les aliances internacionals per poder assegurar la seva producció; el 29% ho ha fet per trobar nous nínxols de mercat

Llegiu-ne més
shadow bottom

Medi ambient

Coping with water scarcity in agriculture: a global framework for action in a changing climate

Fer front a l'escassetat d'aigua en l'agricultura: un marc global per a l'acció en un clima canviantFood and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 16 de novembre de 2016, 4 p.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Document estratègic de la FAO en un intent de fer front a l'impacte de l’escassetat mundial d'aigua. Es desprèn del document que des de Califòrnia fins a les províncies orientals de la Xina, i des de Jordània fins a l'extrem sud de l'Àfrica, es calcula que 4.000 milions de persones, gairebé dos terços de la població mundial, pateixen una greu escassetat d'aigua, si més no de manera temporal. El document, a més, assenyala que l'escassetat d’aigua "és un dels principals reptes per a l'agricultura sostenible", i convida els països i associats a unir-se a aquesta iniciativa

Llegiu-ne més
shadow bottom

Mercats mundials

Cumulative economic impact of future trade agreements on EU agriculture

Impacte econòmic acumulatiu dels futurs acords comercials sobre l'agricultura de la UEEuropean Commission. 15 de novembre de 2016, 89 p.
Joint Research Centre

Estudi econòmic amb informació sobre els efectes potencials dels futurs acords comercials que valida l'enfocament actual de la UE de protegir de manera sistemàtica els sectors sensibles. Enfoca també els resultats específics dels preus i els volums de producció d’una gamma de productes que representa el 30% del valor de les exportacions de la UE en el sector agroalimentari. L'estudi preveu augments significatius per als sectors lactis i la carn de porc de la UE, i mostra la vulnerabilitat de la carn i l'arròs, tant en termes d'efectes sobre el comerç com per la disminució dels preus de producció.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Mieux comprendre le marché chinois

Comprendre millor el mercat xinèsSopexa. 12 d'octubre de 2016, 16 p
France Agrimer

Presentació en el marc de la Fira d'Alimentació SIAL a París. El document fa un retrat del mercat agroalimentari xinès i en mostra les oportunitats comercials de França

[Presentació]

 

Llegiu-ne més
Evolution de la distribution des produits imports en Chine

Evolució de la distribució dels productes d'importació a la XinaSopexa. 12 d'octubre de 2016, 48 p.
France Agrimer

Presentació en el marc de la Fira d'Alimentació SIAL a París. El document fa un retrat del mercat agroalimentari xinés i en mostra les oportunitats comercials de França

[Presentació]

Llegiu-ne més
Le marché chinois des produits agro-alimentaires en Chine: Eléments de contexte

El mercat xinès de productes agroalimentaris: elements de context
Sopexa. 12 d'octubre de 2016, 15 p.
France Agrimer

Presentació en el marc de la Fira d'Alimentació SIAL a París. El document fa un retrat del mercat agroalimentari xinés i en mostra les oportunitats comercials de França

[Presentació]

 

Llegiu-ne més
Retail, foodservice et le consommateur saoudien

Venda al detall, estacions de servei dalimentació i el consumidor sauditaSopexa. 12 d'octubre de 2016, 16 p.
France Agrimer

Presentació en el marc de la Fira d'Alimentació SIAL a París. El document fa un retrat del mercat agroalimentari de l'Aràbia Saudita i en mostra les oportunitats comercials de França

[Presentació]

Llegiu-ne més
Arabie saoudite: Opportunités d'affaires dans l'agroalimentaire

Aràbia Saudita: oportunitats de negoci en el sector agroalimentari
Sopexa. 12 d'octubre de 2016, 25 p.
France Agrimer

Presentació en el marc de la Fira d’Alimentació SIAL a París. El document fa un retrat del mercat agroalimentari de l'Aràbia Saudita i en mostra les oportunitats comercials de França

[Presentació]

Llegiu-ne més

Pesca

Fisheries of the United States 2015

El sector pesquer dels Estats Units l'any 2015
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). 26 d'octubre de 2016, 150 p.
National Oceanic and Atmospheric Administrtion (NOAA)

L'Informe anual del sector de la pesca destaca que l'any 2015 els desembarcaments van arribar a 4,4 milions de tones per valor de 5.200 milions de dòlars. Això suposa un augment del 2,4% del volum i una reducció del 4,5% del valor respecte de les dades de l'any 2014. Assenyala també que l'any 2014 l’aqüicultura continental i marina nord-americana va reduir el seu volum un 2,9% (8.301 t), aproximadament un 1% del seu valor (4 milions de dòlars). A més, l'Informe indica que els consumidors dels Estats Units van gastar 96.000 milions de dòlars en productes de la pesca l'any 2015. Per tant, el consum per càpita de peix i marisc s’ha incrementat un 0,4 kg en comparació a l'any anterior i se situa en 7 kg / persona l'any 2015

Llegiu-ne més
shadow bottom

Política agrària

Improving market outcomes: enhancing the position of farmers in the supply chain

La millora dels resultats del mercat: potenciació de la posició dels agricultors a la cadena de proveïment
European Commission. 14 de novembre de 2016, 74 p.
European Commission

Podeu accedir a l'informe que recull les recomanacions de la Task Force de la UE sobre els mercats. Advoca per la introducció de legislació a la UE per lluitar contra les pràctiques deslleials en la cadena de proveïment alimentari, de manera que els agricultors puguin gaudir d’ingressos justos. La Task Force és un grup de treball dins la Comissió Europea que es va crear per analitzar solucions a la gran volatilitat actual del mercats de la UE i assegurar un bon nivell d'ingressos als agricultors i les seves cooperatives. En formen part dotze experts, entre els quals Jerome Bédier, director general adjunt i secretari general de Carrefour

Llegiu-ne més
shadow bottom
Brexit & the common agricultural policy

El Brèxit i la Política Agrària Comuna
Michel Jacquot i Daniel Guéguen. 7 de novembre de 2016, 28 p.
Pact European Affairs

Michel Jacquot, exfuncionari de la Comissió Europea, i Daniel Guéguen, lobbista, són autors d’un nou estudi sobre la PAC i el Brèxit; podeu accedir-hi amb aquest enllaç. L'informe subratlla el paper essencial que jugaran les regles i els requisits de l'OMC en la negociació. Cal afegir-hi el trencaclosques dels acords bilaterals existents a la zona comercial i el cas especial dels acords agrícoles amb la Commonwealth

Llegiu-ne més

Sectors productius

Mercados de vacuno y porcino en la UE

Mercats de boví i porcí a la UE
Luís Carazo Jiménez, DG AGRI. I Fòrum Carni. Barcelona. 4 d’octubre de 2016, 40 p.
INTECAL. Maquinaria y Equipos paral al Industria Alimentaria

Presentació al I Fòrum Carni organitzat per Interempresas Media i la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC). El document se centra en la situació dels mercats de carn de porc i boví i ofereix les pautes sobre com gestionar contingents i les mesures possibles a adoptar en situacions de crisi

Llegiu-ne més
Mercado mundial de las carnes: Situación actual y perspectivas

Mercat mundial dels carnis: situació actual i perspectives
Nils Beaumond (GIRA). I Fòrum Carni. Barcelona. 4 d'octubre de 2016, 46 p.
INTECAL. Maquinaria y Equipos paral al Industria Alimentaria

Presentació al I Fòrum Carni organitzat per Interempresas Media i la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC). El document analitza les perspectives mundials del mercat de la carn, amb especial èmfasi en la Xina i l'Índia i en els acords de lliure comerç

Llegiu-ne més
Principales tendencias de los mercados mundiales de vino

Principals tendències dels mercats mundials del vi
Rafael del Rey. Los Mercados Internacionales para el Vino Español. Madrid. 3 de novembre de 2016, 38 p.
Observatorio Español del Mercado del Vino

Presentació exposada durant la Jornada sobre els Mercats Internacionals per al Vi Espanyol, que va tenir lloc el 3 de novembre de 2016 a la Sala d’Actes de l'ICEX, en què el director de l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi fa un repàs a la situació dels mercats mundials del vi

[Presentació]

 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Exportación vinícola a Estados Unidos y Canadá

Exportació vinícola als Estats Units i el Canadá
Caixa Banc. Los Mercados Internacionales para el Vino Español. Madrid. 3 de novembre de 2016, 16 p.
Observatorio Español del Mercado del Vino

Presentació exposada durant la Jornada sobre els Mercats Internacionals per al Vi Espanyol, que va tenir lloc el 3 de novembre de 2016 a la Sala d’Actes de l’ICEX, en la qual Caixa Banc analitza les exportacions de vi als Estats Units i el Canadà

[Presentació]

Llegiu-ne més
Principales trabas a la exportación del vino español e importancia de los acuerdos comerciales en la internacionalización

Principals entrebancs a l'exportació del vi espanyol i importància dels acords comercials en la internacionalització
Pau Roca. Los Mercados Internacionales para el Vino Español. Madrid. 3 de novembre de 2016, 19 p.
Observartorio Español del Mercado del Vino

Presentació exposada durant la Jornada sobre els Mercats Internacionals per al Vi Espanyol, que va tenir lloc el 3 de novembre de 2016 a la Sala d'Actes de l'ICEX, en la qual Pau Roca, secretari de la Federació Espanyola del Vi (FEV), explica com pesen els requisits de determinats països com ara els Estats Units o d'altres d’Àsia en les exportacions del vi espanyol

Llegiu-ne més
Wine trade monitor 2016: les étoiles montantes des marchés du vin

Observatori del Comerç del Vi 2016: les estrelles emergents del mercat del vi
Sopexa. 6 d'octubre de 2016, 12 p.
SOPEXA

Us enllacem les conclusions de la cinquena edició de l'Estudi internacional sobre vins tranquils, dut a terme després de recollir les opinions de 1.100 professionals (presidents, gerents generals, gerents de vendes, compradors...) del sector. Aquesta nova edició presenta els resultats dels operadors en mercats de tercers: els Estats Units, el Canadà, Rússia, la Xina, Hong Kong, el Japó o Corea del Sud. Segons el 94% dels enquestats, França continua sent un referent en el mercat vitivinícola, seguida d'Itàlia segons el 80%. Espanya se situa en un tercer lloc en opinió del 76% dels entrevistats

[Presentació]

Llegiu-ne més
Continguts

Consulta i més informació: lllagostera@gencat.cat Gabinet Tècnic i d'Estudis Sectorials

Alta | Baixa | Contacte | Creative Commons

ISSN: 2014-704X | Dipòsit legal: B.18194-2012

Logotip del Departament