Novetats Documentals
El món agrari, alimentari i rural a Internet
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Gabinet Tècnic i d'Estudis Sectorials
Abril 2017 #0191
Informe Mundial de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo de los Recursos Hídricos 2017: Aguas residuales, el recurso no explotado

Informe mundial de les Nacions Unides sobre el desenvolupament dels recursos hídrics 2017: aigües residuals, el recurs no explotat
United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO). 22 de març de 2017, 202 p.
United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO)

L'Informe sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món, publicat per ONU-Aigua, demana el canvi quantitatiu de considerar les aigües residuals un recurs en comptes d'un problema, en un món on l'aigua és cada vegada més escassa. La FAO ha contribuït amb un capítol en què destaca que l'agricultura és alhora productora i usuària d'aigües residuals, i que el sector pot causar i patir al mateix temps les conseqüències de la contaminació. Les aigües residuals tractades poden ser també una font potencial de matèries primeres, com fòsfor i nitrats que podrien convertir-se en fertilitzants. S'estima que un 22 per cent de la demanda mundial de fòsfor, un recurs mineral finit, podria cobrir-se mitjançant la reutilització d'aigües residuals tractades

Llegiu-ne més

Agroclimatologia

Promising start to the season. Exceptionally mild temperatures in late february and early march

Inici de campanya prometedor amb temperatures excepcionalment suaus a finals de febrer i començaments de març
Crop monitoring in Europe: MARS Bulletin, vol. 25, núm. 3. 27 de març de 2017, 25 p.
European Commission

Per primera vegada, aquest butlletí agrometeorològic inclou previsions de Turquia i Ucraïna. A Turquia, després d’un gener i començament de febrer molt freds, les temperatures es van elevar significativament, cosa que accelera la sortida de la letargia dels cultius. La pluja seria ben rebuda, atesa la manca de precipitacions a l’hivern. La temporada d’hivern a Ucraïna va fer una arrencada freda. La plantació d’ordi d’hivern tardà es va veure afectada per les gelades, no així el blat, amb òptim grau d’enduriment i protegit per la coberta de neu quan van arribar les temperatures més fredes

Llegiu-ne més
shadow bottom

Crisi alimentària

Global Food report 2017

Informe mundial de l'alimentació 2017
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), març de 2017.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

El nou informe mundial sobre les crisis alimentàries serveix de referent per evitar el risc de catàstrofes humanitàries. L'informe destaca que 108 milions de persones pateixen ja una greu inseguretat alimentària. La situació empitjora. El document, que integra diverses metodologies de mesurament, és fruit d'una nova col·laboració entre la Unió Europea i USAID / FEWSNET (xarxa d'alerta contra la fam dels EUA), institucions regionals de seguretat alimentària i organismes de l’ONU, entre els quals la FAO, el Programa Mundial d'Aliments (PMA) i la UNICEF

Llegiu-ne més
shadow bottom

Desenvolupament rural

The 2017 Global Food Policy Report

Informe de polítiques alimentàries mundials 2017
International Food Policy Research Institut (IFPRI). Març de 2017, 148 p.
International Food Policy Research Institut (IFPRI)

La secció principal d'aquesta publicació anual es dedica enguany a qüestions relacionades amb la urbanització. Segons els autors, la urbanització pot ser un catalitzador del desenvolupament rural: atendre la creixent demanda urbana d'aliments pot incrementar els ingressos dels pobres de les zones rurals, que en la seva major part es basen en el suport a la petita agricultura familiar. La gestió sostenible de la urbanització planteja nous reptes i oportunitats per remodelar els sistemes alimentaris i agrícoles, de manera que beneficiïn tant les ciutats com el camp, conclou informe presentat per l’Institut Internacional d’Investigació, en què també col·labora la FAO

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rural poverty in the European Union (briefing)

Pobresa rural a la Unió Europea (informe)
Europarliament. 13 de març de 2017, 12 p.
Europarliament

Informe sobre l'estat actual de la pobresa rural a la UE 2008-2015. Des de 2000, la Unió Europea (UE) ha proporcionat un marc per a la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. L'Estratègia plantejava als estats membres (EM) i la Comissió mesures per contribuir a eradicar la pobresa per a l'any 2010 i l'adopció d'un mètode obert de coordinació en aquesta àrea. La UE va designar l'any 2010 com l Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social. Els seus principals objectius eren augmentar la consciència pública i la comprensió de les causes i conseqüències de la pobresa i l'exclusió social, i renovar el compromís i l'acció pràctica de la UE i els estats membres per lluitar contra la pobresa i l'exclusió social. L'Estratègia europea 2020 té com a objectiu reduir el nombre d'europeus que viuen per sota de les línies de pobresa nacionals en un 25% en comparació amb l'any 2008: 116.200.000 de persones estaven en risc de pobresa o exclusió social a la UE-27

Llegiu-ne més
Enabling the business of agriculture 2017

Empoderar els negocis agraris 2017
Word Bank Group, 2017.
Word Bank Group

Aquest informe proporciona a les autoritats una eina per identificar i analitzar les barreres legals per al negoci de l'agricultura i per quantificar els costos de transacció de fer front a les regulacions governamentals. L'última edició ofereix anàlisi i resultats procedents de 62 països, cosa que cobreix totes les regions del món. L'estudi, que fa una comparació per països, destaca que mentre obtenir documents d'exportació per als productes agrícoles triga una mitjana de 6 dies en els països de l'Àfrica subsahariana, a la regió de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica només triga 2 o 3 dies. Aquest retard no només repercuteix en els costos del negoci, sinó que també fa que sigui més probable que els enviaments siguin rebutjats a la seva arribada a causa del seu deteriorament o baixa qualitat

Llegiu-ne més

Indústria agroalimentària

Mercabarna 50 anys: 50 anys d’evolució de l'alimentació a Catalunya

Mercabarna, març de 2017.
Mercabarna

Presentació en PowerPoint de l'estudi que Mercabarna va encarregar a la Fundació Alícia per a l'acte inaugural del seu 50è aniversari. L'estudi complet estarà disponible al pròxim mes de maig. L'anàlisi de Fundació Alícia posa en relleu la importància de tenir en compte els nous hàbits i demandes de la població per poder donar valor afegit als productes de consum en un futur. La tendència és comprar aliments cada vegada més elaborats, i es preveu també un creixement dels productes de proximitat i ecològics

Llegiu-ne més
shadow bottom
Actualización del Informe sobre la aplicación de regulaciones de las prácticas comerciales en la cadena alimentaria en los países de la UE

Actualització de l'informe sobre l'aplicació de regulacions de les pràctiques comercials en la cadena alimentària en els països de la UE
Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA). Agencia de Información y Control Alimentarios (AICA). 2016, 56 p.
Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA)

Us apropem el darrer informe elaborat pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA UPC-IRTA) per a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) finalitzat el desembre de 2016 i publicat enguany. Les xifres que recull aquest informe, amb dades a 30 de juny de 2016, sobre inspeccions d'ofici (1.490), denúncies rebudes (127), expedients amb proposta de sanció (146), sancions proposades (322) i operacions comercials controlades, entre altres indicadors, demostren segons els autors que l'AICA "és l'agència de control de pràctiques comercials deslleials més activa a escala europea"

Llegiu-ne més

Medi ambient

Informe Mundial de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo de los Recursos Hídricos 2017: Aguas residuales, el recurso no explotado

Informe mundial de les Nacions Unides sobre el desenvolupament dels recursos hídrics 2017: aigües residuals, el recurs no explotat
United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO). 22 de març de 2017, 202 p.
United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO)

L'Informe sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món, publicat per ONU-Aigua, demana el canvi quantitatiu de considerar les aigües residuals un recurs en comptes d'un problema, en un món on l'aigua és cada vegada més escassa. La FAO ha contribuït amb un capítol en què destaca que l'agricultura és alhora productora i usuària d'aigües residuals, i que el sector pot causar i patir al mateix temps les conseqüències de la contaminació. Les aigües residuals tractades poden ser també una font potencial de matèries primeres, com fòsfor i nitrats que podrien convertir-se en fertilitzants. S'estima que un 22 per cent de la demanda mundial de fòsfor, un recurs mineral finit, podria cobrir-se mitjançant la reutilització d'aigües residuals tractades

Llegiu-ne més
shadow bottom

Mercats mundials

The Importance of Transportation to Agriculture

La importància del transport per a l'agricultura
Bruce Blanton (Director, USDA. Transportation Services Division). Illinois, 27 de febrer de 2017.
USDA. Marketing Agriculture Service

Presentació a la jornada sobre Programa de lideratge agrícola que va tenir lloc a Illinois al febrer d'enguany, on s'observa el poder de les infraestructures i els transports per assolir competitivitat en els mercats agrícoles

 

[Presentació]

Llegiu-ne més
shadow bottom

Política agrària

L'avenir de la politique agricole commune après 2020

Assemblée nationale en France. 27 de febrer de 2017, 151 p.
Assemblée nationale en France. 27 de febrer de 2017, 151 p.
Assemblée nationale

Informe conjunt de les Comissions d’Assumptes Europeus de l'Assemblea Nacional de França sobre el futur de la PAC. Enfoca també la perspectiva a més curt termini de les incerteses pressupostàries provocades pel Brèxit, la voluntat de la Comissió Europea de simplificar la PAC, el projecte de llei anomenat Òmnibus, etc.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Livre blanc sur l'avenir de l’europe: Réflexions et scénarios pour l'UE27 à l'horizon 2025

Llibre blanc sobre el futur d'Europa: reflexions i escenaris per a la UE-27 l'any 2025
Commission Européenne, 32 p.
Commission Européenne

Aquest Llibre blanc és la contribució de la Comissió Europea a un ampli debat que tindrà lloc arreu del nostre continent en els pròxims mesos. Pretén identificar els reptes i les oportunitats d'Europa d'aquí a l'any 2025. Tot això ajudarà el Consell Europeu a establir una primera sèrie de conclusions a finals d'any i decidir sobre una línia d'acció. El document proposa 5 escenaris de futur

Llegiu-ne més
Impact of the UK Referendum on Membership of the European Union on the Irish Agri-Food & Fisheries Sectors

Impacte del referèndum del Regne Unit en els estats membres de la Unió Europea pel que fa als sectors agrícola i pesquer irlandès
Irish government. Joint Committee on Agriculture, Food and the Marine. Febrer de 2017, 124 p.
Joint Committee on Agriculture, Food and the Marine

El Comitè Conjunt d'Agricultura, Alimentació i Marina del Parlament irlandès ha publicat un informe en relació amb el repte que suposa la futura negociació de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. S'hi analitzen els riscos potencials i el cost que el Brèxit pot suposar per a l'agricultura i la pesca irlandeses, i aposta perquè aquesta negociació finalitzi al més aviat possible. Segons l'informe, el sector alimentari irlandès està exposat a importants pèrdues davant un possible Brèxit dur

Llegiu-ne més

Prospectiva

MOND'Alim 2030 : un regard prospectif sur la mondialisation des systèmes alimentaires

MOND'Alim 2030: una mirada prospectiva sobre la globalització dels sistemes alimentaris
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la Forêt. Centre d’Études et de Prospective. Analyse. Març de 2017, 8 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la Forêt

Us apropem informe del Ministeri d’Agricultura francès que analitza el llibre, ja a la venda, amb el mateix títol d'aquesta nota. Si esteu interessats a comprar-lo, trobareu més informació a la nostra secció Lectures recomanades.
La globalització dels sistemes alimentaris no es limita al comerç o les influències culinàries. És un fenomen secular, però parcialment reversible, que contribueix a la interpenetració de les escales geogràfiques: espais locals, nacions, continents, el món sencer. No és simplement un procés econòmic, sinó també cultural, polític, científic i jurídic. Transforma les formes de produir o consumir i canvia el paisatge, els riscos i la complexa interacció dels actors

Llegiu-ne més
shadow bottom

Sectors productius

El mercado de carne de bovino en Hong Kong

El mercat de la carn de boví a Hong Kong
ICEX, març de 2017.
ICEX

Estudi de mercat que analitza la situació del comerç, l'oferta, la demanda, els preus i la distribució d'aquest tipus de carn en els últims 5 anys, i també la imatge del producte espanyol, les perspectives de creixement del sector i les oportunitats que s'ofereixen als exportadors espanyols. Com a dades importants, destaca l'absència total de producció de carn de boví a Hong Kong i la conseqüent dependència del mercat de les importacions de l'estranger. Així, l'any 2016 es van consumir un total de 2.252 milions de dòlars en boví, majoritàriament congelat (61%), seguit de les despulles de boví (31%), del boví fresc i refrigerat (5%) i finalment dels preparats i conserves de boví (3%). La demanda de carnis dels consumidors a Hong Kong és la més elevada d'Àsia i de les més elevades del món

Llegiu-ne més
shadow bottom
The EU cattle sector: challenges and opportunities: milk and meat

El sector boví de la UE, reptes i oportunitats: llet i carn
Europarliament. 15 de febrer de 2017, 176 P.
Europarliament

Segons aquest informe publicat pel Parlament Europeu, en un futur pròxim hi haurà un augment addicional de l'oferta de carn de boví i llet. Per evitar una disminució dels preus pagats als grangers i aconseguir una major diferenciació dels productes a escala de la UE, caldrà un augment de les oportunitats d'exportació, i també una compensació pels serveis mediambientals per donar suport a la producció extensiva

Llegiu-ne més
20 Years of the fruit and vegetable CMO: A tool for the development of the european sector

20 anys de l'Organització Comuna de Mercats (OCM) de fruites i hortalisses: una eina per al desenvolupament del sector europeu
José María García Álvarez-Coque (Universitat Politécnica de València). ARELFLH (Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles). Assemblea General 2017. Bolonya. 23-24 de març de 2017, 10 p.
Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles (ARELFLH)

Presentació amb motiu de l'assemblea anual de les regions europees hortofructícoles que enguany han participat en una conferència-debat d'alt nivell sobre el balanç intermedi de la PAC i les perspectives post2020

[Presentació]

Llegiu-ne més
shadow bottom
El mercado de porcino en Hong Kong

El mercat de porcí a Hong Kong
ICEX. Març de 2017, 42 p.
ICEX

Estudi de mercat que ofereix una visió detallada del mercat de carn de porcí a Hong Kong (exclòs el pernil). Analitza l'oferta, la demanda i els preus de les partides corresponents, a més d'una sèrie de dades d'utilitat com ara percepció, perspectives i oportunitats, especialment per als productes d'origen espanyol. Un 1,1% de la mitjana mensual de la despesa total familiar es va dedicar exclusivament a la compra de carn de porcí, cosa que en constitueix una de les partides més importants juntament amb la despesa en serveis d'informació i comunicació i serveis mèdics i d'educació. El consum de carn de porc ha experimentat notables variacions en els últims anys, amb una sèrie de pics i valls que arriben al seu punt àlgid l'any 2014

Llegiu-ne més
shadow bottom
Observatoire économique mondial des vins rosés

Observatori Econòmic Mundial de Vins Rosats
France Agrimer. Synthèses. Març de 2017, 8 p.
France Agrimer

Informe que recull l'anàlisi de l'Observatori Mundial de Vins Rosats del Consell Interprofessional Francès de Vi de la Provença creat l'any 2011. Segons el document, que recull el període 2002-2015, França manté la posició de líder en la producció i el consum de vins rosats al món. De fet, França sola representa gairebé el 31% de la producció mundial i el 35% del consum mundial. No obstant això, altres països com Espanya, els EUA, Itàlia i Sud-àfrica tenen un pes important en la producció mundial. Per tant, un consum mundial en augment fa que el mercat de vins rosats s'internacionalitzi cada vegada més. L'informe conclou que el 38% dels volums de vi rosat consumits al món ha creuat una frontera l'any 2015

Llegiu-ne més
shadow bottom
Continguts

Consulta i més informació: lllagostera@gencat.cat Gabinet Tècnic i d'Estudis Sectorials

Alta | Baixa | Contacte | Creative Commons

ISSN: 2014-704X | Dipòsit legal: B.18194-2012

Logotip del Departament