Novetats Documentals
El món agrari, alimentari i rural a Internet
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Gabinet Tècnic
Juny 2017 #0195

Document d'interès

Les interprofessions

Les interprofessionals franceses
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt. Març de 2017, 77 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt

Aquest informe estratègic del Govern de França analitza l'estratègia de dotze interprofessionals franceses creades amb anterioritat a un marc de referència europeu. És una anàlisi de l'adaptació i el funcionament i sobre com responen als reptes els 5 principals sectors agraris a França: hortofructícola, lacti, oleícola, porcí i vitivinícola, en què operen. Per si voleu obtenir més detalls, a continuació us oferim un a un els documents sectorials objecte d'aquesta anàlisi

Llegiu-ne més

Crisi alimentària

Monitoring food security in countries with conflict situations

Seguiment de la seguretat alimentària als països amb situacions de conflicte
Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), 9 de juny de 2017
Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)

Us enllacem la nova edició de l'informe conjunt de la FAO i el Programa Mundial d'Aliments (PMA) sobre el seguiment de la inseguretat alimentària en els països afectats per conflictes. S'estima que 108 milions de persones en 48 països pateixen nivells inacceptablement alts d'inseguretat alimentària aguda. Aquesta xifra és un 35% més elevada que en l'informe de l'any passat, quan hi havia uns 80 milions de persones en la mateixa situació. Segons els autors, les principals crisis alimentàries són el resultat de conflictes, preus locals rècord dels aliments i pautes meteorològiques anormals provocades per El Niño

Llegiu-ne més
shadow bottom

Desenvolupament rural

Informe turismo rural de España 2017

Informe sobre el turisme rural d'Espanya 2017
Observatorio del Turismo Rural. Febrer de 2017, 17 p.
Observatorio del Turismo Rural

L'Observatori del Turisme Rural analitza la situació del sector des de l'any 2014. En aquesta edició de 2017, s'han volgut ampliar i aprofundir certs aspectes sobre el turista i el propietari rural, i també incorporar noves qüestions. Tot això, amb l'objectiu d'ajudar tots els agents d'aquest mercat en la seva presa de decisions. La meitat dels propietaris (53,53%) que han respost l'enquesta prèvia a l'informe van dedicar l'any 2016 menys de 3 hores al dia a la gestió del negoci

Llegiu-ne més
shadow bottom

Indústria agroalimentària

Rethinking Food and Agriculture through start-ups The Dutch approach

Repensar l'alimentació i l'agricultura a través de la creació d'empreses: el punt de vista d'Holanda
Sebastiaan van Lunteren (ministre d'Economia). 5 de juny de 2017, 30 p.
Ambaixada d'Holanda

Presentació a la Jornada organitzada per l'Ambaixada d'Holanda a Madrid. Segons el ministre d'Economia, en un període de cinc a deu anys, Holanda ha de ser el líder mundial indiscutible d'aliments saludables i sostenibles. L'objectiu final de la nova "Agenda" és fer la transició des d'un optimitzat sistema agrari cap a un sistema alimentari integrat i sostenible. Apuntem algunes dades de la presentació: Holanda ocupa unes 600.000 persones en tota la cadena agroalimentària. Els sectors agrícola i alimentari contribueixen al 10% del PIB nacional. Holanda és el segon més gran exportador de productes agroalimentaris del món, només per darrere dels EUA. El valor de les exportacions agroalimentàries holandeses és de 94.000 milions d'euros anuals

[Presentació]

Llegiu-ne més
shadow bottom
Les interprofessions

Les interprofessionals franceses
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt. Març de 2017, 77 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt

Aquest informe estratègic del Govern de França analitza l'estratègia de dotze interprofessionals franceses creades amb anterioritat a un marc de referència europeu. És una anàlisi de l'adaptació i el funcionament i sobre com responen als reptes els 5 principals sectors agraris a França: hortofructícola, lacti, oleícola, porcí i vitivinícola, en què operen. Per si voleu obtenir més detalls, a continuació us oferim un a un els documents sectorials objecte d'aquesta anàlisi

Llegiu-ne més
Interprofessions: Fruits et légumes

Interprofessionals del sector hortofructícola
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt. Març de 2017, 48 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt

Llegiu-ne més
Interprofessions lait: CNIEL

Interprofessionals franceses del sector lacti: Centre Nacional (regional) Interprofessional de l'Economia del Sector Lacti
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt. Març de 2017, 48 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt

Llegiu-ne més
Huiles et protéines végétales: Terres Univia

Interprofessionals del sector dels olis i les proteïnes vegetals: Terres Univia
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt. Març de 2017, 41 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt

Llegiu-ne més
INAPORC: L'interprofession de la filière porcine

INAPORC: la interprofessional francesa del sector porcí
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt. Març de 2017, 49 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt

Llegiu-ne més
Interprofessions: Viticulture

Les interprofessionals franceses del sector vitivinícola
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt. Març de 2017, 36 p.
Ministère de l'Agriculture, de l'Agroalimentaire et de la forêt

Llegiu-ne més
Estratègia d'impuls de la política alimentària

Ajuntament de Barcelona. Febrer de 2017, 29 p.
Ajuntament de Barcelona

Aquest document és l'Estratègia d'impuls de la política alimentària a la ciutat de Barcelona. Té com a objectiu impulsar una política alimentària adreçada a la sobirania alimentària, el consum responsable, la producció agroecològica, els circuits curts de comercialització i la presència del producte agroecològic i de proximitat als mercats municipals, i garantir alhora la seguretat alimentària i lluitar contra el malbaratament d'aliments. Segons recull el document, cada vegada més, la ciutadania desitja consumir aliments locals, regionals o productes de la zona. Per aquest motiu, es considera adient apostar per unes polítiques alimentàries a la nostra ciutat que facilitin a la població accedir als productes de proximitat i ecològics

Llegiu-ne més

Medi ambient

Preserving agricultural soils in the EU

La conservació dels sòls agrícoles a la Unió Europea
European Parliament, 24 de maig de 2017
European Parliament

Aquest estudi exposa com les amenaces als sòls i als serveis del sòl estan relacionats amb el maneig del sòl agrícola, com es poden mitigar els elements amenaçadors i quines són les barreres que ho compliquen. Es destaquen les compensacions i les sinergies que hi ha entre els diferents interessos afectats pel maneig del sòl, com ara la mitigació del canvi climàtic, l'aigua i la qualitat de l'aire, la biodiversitat, la seguretat alimentària i els ingressos agrícoles. Les prioritats més altes són la conservació de torberes i sistemes agroforestals extensius i la protecció dels sòls contra el segellament, l'erosió i la compactació

Llegiu-ne més
shadow bottom

Pesca

La FAO y el ODS 14

La FAO i l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 14
Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). 2017, 34 p.
Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)

En el marc de la conferència d'alt nivell sobre els oceans, la FAO presenta l'informe que dona fe del treball que realitza la FAO juntament amb països i socis de tot el món per garantir que els nostres oceans, mars i recursos marins s'utilitzin de manera sostenible en benefici de les generacions presents i futures. El document conclou que els mars i oceans, si en tenim cura, tenen el potencial d'ajudar a satisfer la demanda d'aliments nutritius per als gairebé 10.000 milions de persones que, segons les previsions, viuran a la Terra l'any 2050

Llegiu-ne més
shadow bottom
The Ocean Conference


Nova York, 5-9 de juny de 2017
Organitació de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)

Us enllacem tota la documentació de la Conferència d'Alt Nivell sobre els Oceans. El contingut de la conferència està associat a la implementació de l'ODS 14: conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible. Trobareu el document final de la reunió clicant l'enllaç

Llegiu-ne més

Prospectiva

The future of food and agriculture: Trends and challenges

El futur de l'alimentació i l'agricultura: tendències i reptes
Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació. 30 de maig de 2017, 180 p.
Organitació de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)

Les tendències i els reptes del període de prospectiva a mitjà termini 2018-2021 analitzats són, d'una banda, motiu d'esperança i, de l'altra, de preocupació. El document posa de manifest que, si bé s’han fet grans progressos en la reducció de la fam i la pobresa i la millora de la seguretat alimentària i la nutrició, les principals preocupacions persisteixen. 795 milions de persones continuen patint fam, i més de dos mil milions pateixen deficiències de micronutrients. A més, la seguretat alimentària mundial podria estar en perill a causa de les creixents pressions sobre els recursos naturals i del canvi climàtic. Per revertir aquesta visió, el document recull les recomanacions de la FAO que passen per transformar els sistemes agrícoles alimentaris i produir més amb menys

Llegiu-ne més
shadow bottom

Sectors productius

Drought in Spain to Boost Grain Imports

La sequera a Espanya estimula les importacions de gra
United States Department of Agriculture (USDA). 2 de juny de 2017, 13 p.
United States Department of Agriculture (USDA)

Us enllacem l'informe del Departament d'Agricultura dels Estats Units sobre l'impacte de l'actual sequera a Espanya en els cultius de cereals, que ofereix una perspectiva no gaire optimista sobre la collita 2017-2018. La producció total de cereals durant la campanya 2017-2018 es preveu que sigui inferior als nivells mitjans històrics. La forta demanda per part de la indústria de bestiar, juntament amb la disponibilitat limitada de pastura, contribuiran a augmentar les necessitats d'importació de cereals del país. Els canvis en la fórmula d'alimentació juntament amb l'ús d'estoc poden alleujar parcialment el dèficit de gra. El document s'acompanya de gràfics i estadístiques de fonts oficials espanyoles

Llegiu-ne més
shadow bottom
Prospective filière francaise des vins biològiques

Prospectiva del sector de la viticultura ecològica francesa
France Agrimer, abril de 2017
France Agrimer

Aquest informe exposa que la producció i el comerç dels vins ecològics a França han estat en auge en els últims anys auspiciats per diversos fenòmens que s'han combinat. Per exemple, les expectatives dels consumidors de productes agrícoles en relació amb el medi ambient, els productors, la protecció de la seva salut, l'ajuda de conversió, i finalment l'atractiu mercat. La viticultura ecològica actualment representa el 9% de la SAU i presenta perspectives d'un major creixement

Llegiu-ne més
shadow bottom
Continguts

Consulta i més informació: lllagostera@gencat.cat Gabinet Tècnic

Alta | Baixa | Contacte | Creative Commons

ISSN: 2014-704X | Dipòsit legal: B.18194-2012

Logotip del Departament