Novetats Documentals
El món agrari, alimentari i rural a Internet
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Gabinet Tècnic
Juny 2017 #0196

Document d'interès

Distribution of the added value of the organic food chain

Distribució del valor afegit de la cadena alimentària ecològica
European Commission. 8 juny 2017. 14 p.
European Commission

Aquest estudi investiga la distribució del valor afegit al llarg de diverses cadenes de subministrament d'aliments ecològics i se centra en si les cadenes de subministrament de productes ecològics funcionen amb eficàcia i eficiència. Més específicament, es tracten els tres temes següents: Quant de valor afegit genera la cadena de subministrament d'aliments orgànics? Quant és en termes nominals i relatius en comparació amb el sector convencional, i quins són els actors del mercat que se'n beneficien? El segon tema seria Com es distribueix el valor afegit entre els agents del mercat a la cadena de subministrament i la quantitat d'aquests que repercuteix en els productors agrícoles en particular. Finalment, la publicació tracta els factors que influeixen en la formació i la distribució de valor afegit per a cada actor rellevant en la cadena de subministrament, inclosos els productors agrícoles, i es fa anàlisi de com es pot augmentar el valor afegit per als actors clau del mercat

Llegiu-ne més

Agroclimatologia

Hot and dry start to summer

L'inici de l'estiu arrenca sec i calent
MARS Bulletin, vol. 25, núm. 6. 26 de juny de 2017. 55 p.
European Commission

Al centre d'Espanya, les condicions de sequera persistents han afectat seriosament els cultius d'hivern durant diverses setmanes. A França, les condicions no són millors i estan afectats també els cereals de primavera. Igual passa a Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos meridionals. A Turquia, els cultius d'hivern es van beneficiar de condicions de primavera generalment favorables. Les previsions de rendibilitat estan molt per sobre de la mitjana de cinc anys i per sobre del nivell de l'any anterior. Les perspectives dels cultius d'estiu també són positives. A Ucraïna, un dèficit de pluja al centre va impactar negativament els cereals d'hivern i l'ordi de primavera. Les previsions de rendiment estan molt per sota dels nivells de l'any anterior, però encara per sobre de la mitjana de cinc anys

Llegiu-ne més
shadow bottom

Crisi alimentària

7ª Reunión de Ministros de Agricultura y de Desarrollo Agrario del BRICS

7a. Reunió de ministres d'Agricultura i Desenvolupament Agrari del BRICS
Nanjing (Xina). 16 juny 2017
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación

Els països BRICS estan ben posicionats per liderar l'eradicació de la fam i la pobresa al món el 2030. El Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica tenen sistemes avançats d'investigació agrícola. Aquesta és una de les informacions recollides en la darrera reunió anual de ministres d'Agricultura i de Desenvolupament Agrari del BRICS. Si voleu ampliar la informació sobre el que es va dir i a quines conclusions es va arribar en aquesta conferència celebrada el 16 de juny d'enguany, cliqueu l'enllaç

Llegiu-ne més
shadow bottom

Desenvolupament rural

El futuro de la alimentación y retos de la agricultura para el siglo XXI

El futur de l'alimentació i reptes de la agricultura per al segle XXI
Fernando Fernández (Fundación Mundubat) Carles Soler (Revista Soberanía Alimentaria)
elikadura

Resum de l'estudi Estructura de la propiedad de la tierra en el Estado Español. Concentración y acaparamiento, publicat l'any 2016 i presentat en ocasió del Col·loqui internacional “El futur de l'alimentació i els reptes de l'agricultura del segle XXI” a Vitoria-Gasteiz (Àlaba), 24-26 abril 2017. L'informe es basa en les dades del Cens agrari de l'any 2009 i analitza l'evolució des del 1999 fins al 2009. Aquestes dades es creuen amb variables com l'estat, el sexe i l'edat del cap de l'explotació i el preu del sòl. L'estudi conclou que, en deu anys, el nombre d'explotacions va disminuir en un 23,2% (percentatge més alt per a aquelles explotacions amb menys de 5 ha), la SAU (superfície agrària útil) es va reduir en 9,2% i el nombre mitjà d'operacions van augmentar un 18% (per a les granges de 70 a 500 ha). Així mateix, els autors afirmen que la concentració de la terra és més gran a Espanya que a França o Polònia, però inferior a la d'Itàlia o en certs països d'Amèrica Llatina (Argentina, Brasil)

[Presentació]

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nuevos perfiles en la incorporación de personas jóvenes al campo: tendencias emergentes desde una perspectiva de soberanía alimentaria
Llegiu-ne més
La Dinamización Agroecológica desde los municipios: el caso de Cardedeu

La Dinamització Agroecològica des dels municipis: el cas de Cardedeu
Yago Calbet Domingo. El futuro de la alimentación y retos de la agricultura para el siglo XXI. Vitoria Gasteiz (Àlaba). 23-26 abril 2017. 21 p.
elikadura

Aquesta comunicació explica, en primer lloc, el procés de creació del projecte Cardedeu Agroecològic, detallant el context socioeconòmic on es desenvolupa i la seva breu història de construcció; en segon lloc, es presenten la planificació i les actuacions concretes que s'han dut a terme en el projecte Cardedeu Agroecològic, en què destaquen tant els èxits com els reptes actuals.

L'anàlisi dels principals resultats parteix de l'Índex Agrosocial, basat en els valors del paradigma de la sobirania alimentària, que té en compte variables com la distribució local d'aliments, la producció agroecològica, la diversificació d'activitats, la cooperació amb diferents actors, el nivell d’autosuficiència o el compromís social

[Presentació]

Llegiu-ne més

Medi ambient

The consequences of climate change for EU agriculture

L'impacte del canvi climàtic en l'agricultura europea
Kaley Hart & Ben Allen Institute for European Environmental Policy (IEEP). 12 abril 2017. 27 p.
European Parliament

Us apropem l'informe i la presentació del document de recerca del Parlament Europeu que revisa i analitza quines són les implicacions per al sector agrícola de la conferència sobre el canvi climàtic COP.21 i les recents polítiques proposades de cara al 2030. Mostra específicament el paper que representa la Política Agrícola Comuna (PAC) en l'acció climàtica implícita en el sector agrícola i considera com la PAC podria evolucionar després del 2020 per donar suport al sector agrícola en la reducció de les emissions d'efecte hivernacle i en l'adaptació al canvi climàtic. Els documents presents us ofereixen dades i gràfics que us seran de gran interès

Llegiu-ne més
shadow bottom
The consequences of climate change for EU agriculture

L'impacte del canvi climàtic en l'agricultura europea
Kaley Hart & Ben Allen Institute for European Environmental Policy (IEEP). 12 abril 2017. 27 p.
European Parliament

[Presentació]

Llegiu-ne més

Mercats mundials

El acuerdo CETA y la agricultura

L'acord CETA i l'agricultura
Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG). 25 juny 2017. 39 p.
EntrePobleS

Informe sobre les repercussions del tractat de liberalització comercial entre la UE i el Canadà (CETA) en el sector agrari espanyol. Elaborat per la COAG, amb el suport d'Entrepobles. Segons aquest informe, l'acord de lliure comerç de la UE amb el Canadà rebaixa la normativa comunitària en matèria de seguretat alimentària, protecció del medi ambient, benestar animal i drets laborals. Entre altres qüestions, permet tractaments alternatius a l'aigua neta i potable per a la desinfecció de canals en escorxadors com l'aigua calenta reciclada, tal com es realitza al Canadà. El CETA només protegeix un 15% de les Denominacions d'Origen (DO) de la UE

Llegiu-ne més
shadow bottom

Pesca

Common Fisheries Policy and BREXIT

Política Comuna de pesca i el BREXIT
European Parliament. 15 juny 2017. 164 p.
European Parliament

Després de la retirada efectiva del Regne Unit de la Unió, quines conseqüències tindrà en el seu sector pesquer? Com afectarà el marc legal per a la governança de la pesca? El present estudi pretén examinar aquestes qüestions. Aquest ha estat el document de referència del Taller sobre Política de Pesca Comuna i BREXIT, el dia 21 de juny de 2017, organitzat per la Comissió de Pesca (COMPECH) i el Departament de Política B (PECH Research) del Parlament Europeu. Està estructurat en tres parts: 1. Marc legal per a la governança; 2. Afers comercials i econòmics, i 3. Recursos i pesca

Llegiu-ne més
shadow bottom

Política agrària

Agricultural Policy Monitoring and Evaluation 2017

Seguiment i Avaluació de Polítiques Agràries 2017
OECD
Organisation for Economic Co-operation and Development. 21 juny 2017. 176 p.

Informe anual sobre la revisió i les recomanacions de l'OCDE en matèria de polítiques agràries. Enguany, l'OCDE aconsella orientar bé els pagaments directes per tal d'ajudar les llars que més ho necessiten i també per millorar serveis d'interès general (infraestructures, formació, innovació, etc.). En el període 2014-2017 els ajuts de l'OCDE als productor va ser de 449.000 milions d'euros i va representar una mitjana del 39% del valor afegit del sector, mentre que els ajuts a serveis d'interès general en el mateix període va ser de 77.000 milions d'euros, això és, 5 vegades menys. Segons els autors, els serveis d'interès general haurien d'estar més reciclats, ja que creen les condicions necessàries que permeten la producció agrària de ser competitiva, sostenible i resilient

Llegiu-ne més
shadow bottom

Producció ecològica

Distribution of the added value of the organic food chain

Distribució del valor afegit de la cadena alimentària ecològica
European Commission. 8 juny 2017. 14 p.
European Commission

Aquest estudi investiga la distribució del valor afegit al llarg de diverses cadenes de subministrament d'aliments ecològics i se centra en si les cadenes de subministrament de productes ecològics funcionen amb eficàcia i eficiència. Més específicament, es tracten els tres temes següents: Quant de valor afegit genera la cadena de subministrament d'aliments orgànics? Quant és en termes nominals i relatius en comparació amb el sector convencional, i quins són els actors del mercat que se'n beneficien? El segon tema seria Com es distribueix el valor afegit entre els agents del mercat a la cadena de subministrament i la quantitat d'aquests que repercuteix en els productors agrícoles en particular. Finalment, la publicació tracta els factors que influeixen en la formació i la distribució de valor afegit per a cada actor rellevant en la cadena de subministrament, inclosos els productors agrícoles, i es fa anàlisi de com es pot augmentar el valor afegit per als actors clau del mercat

Llegiu-ne més
shadow bottom

Sectors productius

Post-Brexit prospects for UK grains

Escenaris de futur post-Brexit del sector cerealístic
Agriculture & Horticulture and Board (ADHB). 14 juny 2017. 42 p.
Agriculture & Horticulture and Board (ADHB)

Informe de la interprofessional britànica ADHB. Es tracta de donar a conèixer la situació i provocar la reflexió sobre els desafiaments als quals s'enfronta el sector. El Brexit representa canvi i aquest informe posa en relleu com la dinàmica canviant dels mercats pot afectar els agronegocis i desencadenar canvis. El seu objectiu és ajudar el sector a l'actualització per enfrontar el nou món agrícola post-Brexit. L'informe apunta les oportunitats de negoci en nous mercats, ja que les possibilitats a la UE són limitades, i assenyala nous mercat d'exportació. Així mateix, perfila els nous països competidors, tenint en compte que, segons que afirmen els autors, els Estats Units ja no tenen el control sobre el mercat mundial de gra que tenien fins fa poc

Llegiu-ne més
shadow bottom
Comercio hortofrutícola 2025

Comerç hortofructícola 2025
FRUIT LOGISTICA; a Trend Report Fresh Produce Trade 2025. juny 2017. 13 p.
FRUIT LOGISTICA

La quarta part de les quatre que integren l'obra completa de FRUIT LOGÍSTICA a l'entorn de les perspectives de futur del sector hortofructícola a escala global a l'horitzó de l'any 2025 ha estat publicada el 16 de juny. Les tres primeres parts us les vam apropar en el butlletí Novetats Documentals de 31 maig d'enguany, número 0194. El tema d'aquest informe gira entorn al comportament del consumidor, que mostra una evolució cap a una a major consciència de la salut, al desig de més transparència i analitza també l'impacte que aquest canvi de tendències pot produir en el comerç hortofructícola

Llegiu-ne més
shadow bottom
Continguts

Consulta i més informació: lllagostera@gencat.cat Gabinet Tècnic

Alta | Baixa | Contacte | Creative Commons

ISSN: 2014-704X | Dipòsit legal: B.18194-2012

Logotip del Departament