Novetats Documentals
El món agrari, alimentari i rural a Internet
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Gabinet Tècnic
Octubre 2017 #0199

Document d'interès

Structure et organisation des filières cunicoles en Europe

Estructura i organització dels sectors de la cunicultura a Europa
Institut Technique des Filières Avicole, Cunicole et Piscicole (ITAVI). 26 setembre 2017. 125 p.
Institut Technique des Filières Avicole, Cunicole et Piscicole (ITAVI)

Es tracta d'un estudi comparatiu del sector cunícola espanyol, italià, belga, holandès i hongarès respecte al sector cunícola francès, tot enfocant dades sobre estructures i organitzacions sectorials. Aquest estudi us permetrà identificar els principals reptes comuns del sector cunícola d'aquests països. La Unió Europea és el segon productor de carn de conill al món, darrere de la Xina, amb una producció d'uns 200.000 tones. Els principals països productors de la UE són Espanya, França, Itàlia, Hongria, Bèlgica i els Països Baixos

Llegiu-ne més

Crisi alimentària

El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo: Fomentando la resiliencia en aras de la paz y la seguridad alimentaria

L'estat de la seguretat alimentària i la nutrició en el món: Fomentant la resiliència en nom de la pau i la seguretat alimentària
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). 15 setembre 2017.
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO)

La fam augmenta per primera vegada en gairebé 15 anys.
Els conflictes i els impactes climàtics estan al darrera d'aquest repunt, i ja són 11 de cada 100 persones, més de 815 milions, que no mengen el que és necessari. L'informe conclou que acabar amb la fam és una qüestió de voluntat política. Perquè es produeixen aliments més que de sobres perquè els gairebé 7.500 milions d'habitants del planeta mengin el que necessiten per viure. El problema és gairebé sempre de distribució: hi ha regions a les quals no arriba menjar suficient, hi ha persones (o comunitats senceres) als qui no els arriba per comprar-la...

Llegiu-ne més
shadow bottom

Indústria agroalimentària

Coopérer: alimenter la terre et nourrir le monde: Rapport annuelle 2016

La Coop fédérée. 2017. 43 p.
Coop fédérée

Us oferim l'enllaç a la memòria anual de la major empresa agroalimentària del Quebec, la segona del Canadà. En un moment en què Europa proposa millores en les seves cooperatives agroalimentàries, la Coop fédérée es líder en activitats agrícoles (recollida / oferta / màrqueting), distribució (maquinari, energia), i en el processament de carn de porc i aus, amb una facturació de 6.300 milions de dòlars canadencs. Aquesta organització, que combina el dinamisme econòmic i la complexitat de la governança, ha d'afrontar els mateixos reptes que els enfrontats per les cooperatives europees: la internacionalització i la proximitat territorial, la creació de valor i el paper de les marques, l'enfortiment dels vincles amb els membres, la transformació digital

Llegiu-ne més
shadow bottom

Medi ambient

“Enherbats” i confosos: Debat sobre l'impacte dels remugants en el medi ambient

Food Climate Research Network. 3 octubre 2017. 124 p.
Food Climate Research Network

Aquest informe és l'esforç de col·laboració de les Universitats d'Oxford, Aberdeen i Cambridge al Regne Unit; Universitat de Wageningen als Països Baixos; el Centre per a l'Alimentació i l'Agricultura Ecològica (EPOK) de la Universitat Sueca de Ciències Agràries (SLU); l'Institut de Recerca de l'Agricultura Orgànica (FiBL) a Suïssa; i l'Organització de la Investigació Científica i Industrial de la Commonwealth (CSIRO), Austràlia. El treball està motivat pel desig de donar claredat al debat sovint polaritzat sobre la producció i el consum ramaders, i els mèrits o no de diferents sistemes de producció. En el seu extrem, veiem una oposició entre els qui veuen els remugants de pasturatge com a causa de (la majoria) dels nostres problemes planetaris, i els que creuen el contrari, argumentant que el bestiar pasturant ofereix un servei mediambiental en el canvi climàtic

Llegiu-ne més
shadow bottom

Política agrària

Perspectiva global de la tierra

Perspectiva global de la terra

Convención de las Naciones Unidas de Lucha contra la Desertificación (CNULD). Setembre 2017. 340 p.
Convención de las Naciones Unidas de Lucha contra la Desertificación (CNULD)

La terra és un pilar essencial de la civilització, però la seva contribució a la nostra qualitat de vida es percep i es valora d'una manera completament diferent i sovint incompatible. Els conflictes sobre l'ús de la terra s'estan intensificant en molts països. El món ha arribat a un punt en què hem de conciliar aquestes diferències i repensar la manera en què fem servir i gestionem la terra. L'evidència presentada en aquesta primera edició de Global Land Outlook demostra que una decisió informada i responsable, juntament amb simples canvis en la nostra vida quotidiana, pot ser adoptada àmpliament per revertir les actuals tendències preocupants en l'estat dels nostres recursos de la terra

Llegiu-ne més
shadow bottom

Sectors productius

AVEC POULTRY: Annual report 2017


Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries – ASBL. 25 setembre 2017
Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries

Segons l'informe, la competitivitat del sector de la carn d'aviram de la UE actualment és un tema de preocupació a Europa. A causa dels estàndards més alts que condueixen a majors costos de producció, no poden competir en preu amb tercers països. Els productors de carn d'aus de corral de la UE no poden acceptar concessions addicionals en les negociacions d'un acord de lliure comerç, ja que tindran conseqüències desastroses en un sector del qual depenen més de 300.000 persones. Un terç de les importacions ja existents procedents de països tercers arribava directament al Regne Unit. El consell de l'associació de processadors d'aus europeus és obrir diferents mercats a l'Àsia

Llegiu-ne més
shadow bottom
Competitiveness of the EU egg sector, base year 2015

Competitivitat del sector ovícola de la UE any base 2015
Wageningen Economic Research juny 2017. 46 p.
Wageningen Economic Research

Estudi de mercat sobre la competitivitat del sector dels ous europeu, tot enfocant els costos de producció i la legislació tot basat en fets i dades de l'any 2015. Aquest informe és una actualització d'un estudi anterior basat en dades de 2013 (van Horne, 2014). De l'informe actual, se'n desprèn que el sector ovícola tindrà dificultats de sobreviure sense taxes d'importació. Si les negociacions multilaterals i bilaterals amb països que no pertanyen a la UE redunden en la reducció o eliminació de les taxes d'importació, la competència dels països no pertanyents a la UE és especialment una amenaça pel que fa a l'ou en pols

Llegiu-ne més
Structure et organisation des filières cunicoles en Europe

Estructura i organització dels sectors de la cunicultura a Europa
Institut Technique des Filières Avicole, Cunicole et Piscicole (ITAVI). 26 setembre 2017. 125 p.
Institut Technique des Filières Avicole, Cunicole et Piscicole (ITAVI)

Es tracta d'un estudi comparatiu del sector cunícola espanyol, italià, belga, holandès i hongarès respecte al sector cunícola francès, tot enfocant dades sobre estructures i organitzacions sectorials. Aquest estudi us permetrà identificar els principals reptes comuns del sector cunícola d'aquests països. La Unió Europea és el segon productor de carn de conill al món, darrere de la Xina, amb una producció d'uns 200.000 tones. Els principals països productors de la UE són Espanya, França, Itàlia, Hongria, Bèlgica i els Països Baixos

Llegiu-ne més
shadow bottom
The EU olive and olive oil sector: Main features, challenges and prospects

El sector de l'oli d'oliva i de la UE: característiques principals, reptes i perspectives
European Parliament. Setembre 2017. 12 p.
European Parliament

Les previsions econòmiques de l'informe del Parlament Europeu apunten a una major producció, especialment en el cas d'Espanya, i de demanda de països no productius, que millorarà el paper principal de la UE en el mercat exportador. El present document fa un repàs del sector oleícola a Europa amb dades que van des del 2003 fins al 2016, i aporta gràfics i taules per fer-ne més entenedor el contingut

Llegiu-ne més
shadow bottom
El ovino y caprino en la Unión Europea: situación de crisis y retos

L'oví i el cabrum a la Unió Europea: Situació de crisi i reptes
INTEROVIC. 9 octubre 2017.
Cooperativas agroalimentarias

Presentació en motiu de la compareixença al Parlament Europeu del president d'INTEROVIC, Francisco Marcén. És la primera ocasió que el sector de l'oví i el caprí és convidat per la Comissió Europea per donar la seva visió del sector. Segons INTEROVIC, el cens d'oví ha caigut més d'un 30% en els darrers 10 anys. Francisco Marcén ha assenyalat als europarlamentari que algunes mesures, com els coeficients d'accessibilitat de pastures (CAP) o determinades mesures del greenning, com la limitació de pasturatge, són contraproduents i molt difícils d'entendre des del punt de vista ecològic.

[Presentació]

Llegiu-ne més
shadow bottom
Reflexiones en torno a un sector pujante, el sistema de producción de carne de porcino en España

Reflexions al voltant d'un sector puixant, el sistema de producció de carn de porcí a Espanya
Tomás García Azcárate; Alicia Langreo Navarro. XI Congreso de la Asociación Española de Economía Agraria. 13-15 septiembre 2017. Orihuela (Elche). P.168-170.
CHIL.ORG

Aquesta comunicació, presentada al Congrés d'Economia Agrària, esbossa una anàlisi DAFO del porcí espanyol, un sector d'èxit econòmic, capaç de generar ocupació en àrees despoblades i de sostenir una cadena de producció, però basat en la importació de cereals i amb evidents problemes mediambientals

Llegiu-ne més
shadow bottom
Continguts

Consulta i més informació: lllagostera@gencat.cat Gabinet Tècnic

Alta | Baixa | Contacte | Creative Commons

ISSN: 2014-704X | Dipòsit legal: B.18194-2012

Logotip del Departament