Novetats Documentals
El món agrari, alimentari i rural a Internet
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Gabinet Tècnic
Maig 2018 #0209
Soil Pollution: a hidden reality

Contaminació del sòl: una realitat oculta
Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2 de maig de 2018, 92 p.
Food and Agriculture Organization of the United Nations

L'informe de la FAO, document de treball del Simposi Mundial sobre la Contaminació del Sòl, és una síntesi de la investigació científica existent sobre la contaminació del sòl. Entre els fets i xifres destacats d’aquesta investigació, figuren els següents: en moltes regions del món, els nivells de contaminants orgànics persistents en la llet humana són molt superiors als que es consideren innocus; la producció mundial de fem ha augmentat un 66% entre 1961 i 2016, de 73 a 124 milions de tones; el volum de fem aplicat als sòls va augmentar de 18 a 28 Mt, i la quantitat de fem deixada en les pastures va augmentar de 48 a 86 Mt; el fem pot contenir altes quantitats de metalls pesants, organismes patògens i antibiòtics

Llegiu-ne més

Indústria agroalimentària

Alimentació i begudes a Catalunya: Informe sectorial

Generalitat de Catalunya: Acció. Abril de 2018, 55 p.
Generalitat de Catalunya: Acció

Us enllacem un informe que retrata el sector de l'alimentació i les begudes de Catalunya. L'informe es distribueix en diferents capítols, entre els quals destaquem Empreses i agents de l'ecosistema; Innovació; Comerç exterior; Atracció d'inversió estrangera directa (IED); Oportunitats d'internacionalització per a l'empresa catalana; Oportunitats d'inversió empresarial, i Oportunitats d'inversió tecnològica

Llegiu-ne més
shadow bottom
Informe de Estado de Situación sobre Frutas y Hortalizas: Nutrición y Salud en la España del S. XXI

Informe de l'estat de situació sobre fruites i hortalisses: nutrició i salut a l'Espanya del segle XXI
Fundación Española de la Nutrición (FEN). 26 d'abril de 2018, 198 p.
Fundación Española de la Nutrición (FEN)

Amb aquest nou informe, la FEN pretén oferir a la població una visió en detall sobre els beneficis del consum de fruites i hortalisses. El consum de fruites i hortalisses s'ha reduït més del 40% des de 1964 fins al juliol de 2017. Entre 2013 i juliol de 2017, la caiguda del consum d'hortalisses va ser del 13%, mentre la caiguda per al consum de fruita va ser del 6%. El consum de pomes i peres s'ha reduït un 25% i un 23%, respectivament

Llegiu-ne més
shadow bottom
Food losses and food waste: assessment of progress made on the implementation of June 2016 Council conclusions

Pèrdues alimentàries i residus d'aliments: avaluació dels progressos realitzats en la implementació de juny de 2016: conclusions del Consell d'Europa
16 d'abril de 2018.

Us enllacem el document emès pel Consell d'Europa sobre el problema de les pèrdues i el malbaratament d'aliments, que té com a objectiu avaluar els progressos realitzats en l'aplicació de les Conclusions del Consell acordades el juny de 2016. Els ministres han esbossat les mesures ja preses en l'àmbit nacional i s'han convençut que encara queda molt camí per reduir el malbaratament alimentari; entre altres coses, acordar un mètode comú d'avaluar les dimensions del problema. Del document, se'n desprèn que un terç de tots els aliments que produïm es perden abans d'arribar a taula, mentre en el món cada vegada hi ha més persones que cal alimentar

Llegiu-ne més
shadow bottom
The false promise of certication

La falsa promesa de certificació
Changing Markets Foundation. 3 de maig de 2018, 57 p.
Changing Markets Foundation

Informe de la Fundació Holandesa Changing Markets que revela la ineficàcia de les etiquetes mediambientals, especialment per al peix i marisc i l'oli de palma. L'informe té com a finalitat demostrar que els esquemes de certificació ofereixen una falsa promesa de sostenibilitat. Segons l'autor, en el cas de la pesca, es va certificar l'any 2015 el 14% de la producció mundial de productes del mar, la majoria per Friend of the Sea (FOS) i el Marine Stewardship Council (MSC), el qual va ser força criticat a l'agost de 2017 per haver certificat la pesca més gran del món de tonyina. Tot i que s'utilitzen dispositius d'agregació de peixos (FAD), també es capturen espècies amenaçades

Llegiu-ne més
shadow bottom
Strengthening sustainable food systems through geographical indications An analysis of economic impacts

Reforçar els sistemes alimentaris sostenibles mitjançant indicacions geogràfiques: una anàlisi dels impactes econòmics
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 26 d'abril de 2018, 158 p.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Informe elaborat conjuntament per la FAO i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD). Analitza l'impacte econòmic del Registre d'Indicacions Geogràfiques en nou casos estudiats: el cafè de Colòmbia, el Darjeeling (Índia), el Col Futog (Sèrbia), el Cafè Kona (Estats Units), el formatge Manchego (Espanya), el Pebre Penja (Camerun), el Safrà de Taliouine (Marroc), el formatge Tête de Moine (Suïssa) i el Vi Val dos Vinhedos (Brasil). En tots els casos, el fet d’haver registrat el seu origen va augmentar notablement el preu del producte final, amb un valor afegit d’entre un 20% i un 50%, ja que el consumidor identifica qualitat en els productes amb indicació IG i està disposat a pagar més. El document conclou que etiquetar els aliments indicant-ne l’origen impulsa les economies locals i el desenvolupament sostenible

Llegiu-ne més

Medi ambient

Adaptant la mediterrània al canvi climàtic: Life medacc: Layman's report


Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat. Oficina del Canvi Climàtic, 23 d'abril de 2018, 18 p.
Oficina del Canvi Climàtic

Les conclusions finals del projecte LIFE MEDACC alerten sobre la necessitat d'adaptar els boscos, l'agricultura i la gestió de l'aigua a les noves condicions d'aridesa que provocarà el canvi climàtic a Catalunya. Aquest projecte té una trajectòria de cinc anys i ha estat impulsat per l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb el suport d'equips de recerca. Del document, se'n desprèn que de les tres conques fluvials estudiades (el Ter, la Muga i el Segre), la que millor s'adapta al canvi climàtic és la del riu Ter. Durant les últimes dècades, la superfície dels boscos ha augmentat en detriment del cultiu. Els nous boscos són més densos, cosa que provoca "un espai cada vegada més vulnerable a la sequera i als incendis”

Llegiu-ne més
shadow bottom
Water pollution from agriculture: a global review

Contaminació de l'aigua per l'agricultura: un examen global
Food and Agriculture Organization of the United Nations. 3 de maig de 2018, 35 p.
Food and Agriculture Organization of the United Nations

Aquest informe es va presentar el 3 de maig de 2018 aprofitant el Simposi Mundial sobre la Contaminació del Sòl. Calcula que els costos ambientals i socials de la contaminació de l'aigua causada per l'agricultura arriben a milers de milions de dòlars anuals. Aproximadament el 38% de les zones d'aigua de la Unió Europea estan afectades per la contaminació agrícola, mentre que als EUA l'agricultura és la principal font de contaminació en rius i rierols. A la Xina, l'agricultura és responsable d'una important contaminació de les aigües superficials i de gairebé tota la contaminació de les aigües subterrànies per nitrogen. L'informe detalla polítiques i incentius per reduir la contaminació

Llegiu-ne més
shadow bottom
Soil Pollution: a hidden reality

Contaminació del sòl: una realitat oculta
Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2 de maig de 2018, 92 p.
Food and Agriculture Organization of the United Nations

L'informe de la FAO, document de treball del Simposi Mundial sobre la Contaminació del Sòl, és una síntesi de la investigació científica existent sobre la contaminació del sòl. Entre els fets i xifres destacats d’aquesta investigació, figuren els següents: en moltes regions del món, els nivells de contaminants orgànics persistents en la llet humana són molt superiors als que es consideren innocus; la producció mundial de fem ha augmentat un 66% entre 1961 i 2016, de 73 a 124 milions de tones; el volum de fem aplicat als sòls va augmentar de 18 a 28 Mt, i la quantitat de fem deixada en les pastures va augmentar de 48 a 86 Mt; el fem pot contenir altes quantitats de metalls pesants, organismes patògens i antibiòtics

Llegiu-ne més
shadow bottom

Política agrària

Brexit financial impact on the cap budget

L'impacte econòmic del Brèxit en el pressupost de la PAC
Farm Europe. 28 d'abril de 2018, 26 p.
Farm Europe

Farm Europe, autor d'aquest informe, analitza les conseqüències financeres del Brèxit en el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) i en els ingressos agrícoles. Segons l'informe, el cost net real de l’excedent del Regne Unit per a la UE seria de 2.700 milions d'euros anuals en constants d'euros, o el 5% del pressupost de la PAC. Però aquest cost podria augmentar fins al 6,5% del pressupost europeu dedicat a l'agricultura si tota aquesta caiguda es va assignar al primer pilar (ajuts directes). Podeu consultar els impactes econòmics del Brèxit en la renda agrícola per països

Llegiu-ne més
shadow bottom
Competitiveness in South East Europe: A Policy Outlook 2018

La competitivitat al sud-est d'Europa: una perspectiva política 2018
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). 24 d'abril de 2018, 706 p.
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)

Aquest document sobre les perspectives econòmiques del sud-est europeu (SEE) conté un capítol que valora fins a quin punt les polítiques en sis països del sud-est europeu (SEE) donen suport a la competitivitat, la innovació i el canvi estructural en l'agricultura. Fa una diagnosi de la política agrícola i d'instruments clau que inclou el suport nacional al productor, el comerç i els impostos. Analitza la capacitat del sistema agroalimentari i avalua la capacitat d'infraestructura rural bo i destacant el reg, la mobilitat laboral i la capacitació. També enfoca el marc legal que regeix el sistema agroalimentari. Finalment, el document se centra en temes d'innovació. En cadascun d'aquests temes, ofereix recomanacions

Llegiu-ne més
The Global Commodities Forum

Fòrum Mundial de Mercats de Productes Bàsics
23-24 d'abril de 2018.
Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD)

El Fòrum Mundial de Mercats de Productes Bàsics forma part del Programa de cooperació tècnica de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). Creat l'any 2010, el Fòrum proporciona una plataforma de múltiples grups d'interès d'alt nivell per debatre qüestions relacionades amb la producció i el comerç de mercaderies; se centra en els països en desenvolupament. El seu objectiu és generar aliances i idees polítiques innovadores per als líders del Govern, el sector privat i la societat civil. El títol del Fòrum Global de Productes Bàsics de 2018 és Construint habilitats per al desenvolupament sostenible

Llegiu-ne més

Sectors productius

Trend Report 2018: The rise of online retail

Informe sobre tendències del sector hortofructícola 2018: l'augment de la venda minorista en línia
Fruit Logistica. 3 de maig de 2018, 10 p.
Fruit Logistica

Enllacem la tercera part de l'informe Disrupció en la distribució elaborat per Fruit Logistica. En el futur, el comerç en línia d'aliments tindrà formes molt diferents a les ja conegudes. Entre d'altres, hi ha els models de clients directes existents a Internet, però també els clàssics comerços minoristes que volen diversificar els seus canals de venda. Però la pregunta és: quina via proporciona un major creixement al comerç de fruites i verdures? Aquesta és la qüestió que tracta la tercera part de l'informe de tendències Disrupció en la distribució

Llegiu-ne més
shadow bottom
Prise de Position sur l'Avenir de la Politique Agricole Comune

Document de posició sobre el futur de la Política Agrària Comuna
Simona Caselli (ARELFLH). Assemblea Europea de Regions Productores d'Hortalisses, Fruites i Llegums (AREFLH). Assemblea General. 28 de març de 2018, 17 p.
Assemblea Europea de Regions Productores d'Hortalisses, Fruites i Llegums (AREFLH)

Enllacem una presentació de Simona Caselli, presidenta de l'ARELFLH sobre el sector hortofructícola en la reforma de la PAC i l'aplicació del Reglament Òmnibus

[Presentació]

Llegiu-ne més
Brexit potential consequences on trade of fruits and vegetables

Possibles conseqüències del Brèxit en el comerç de fruites i hortalisse
Guy Lambrechts (Regió de Flandes). Assemblea Europea de Regions Productores d'Hortalisses, Fruites i Llegums (ARELFLH). Assemblea General. 28 de març de 2018, 27 p.
Assemblea Europea de Regions Productores d'Hortalisses, Fruites i Llegums (ARELFLH)

Podeu accedir a aquesta presentació del representant de la Regió de Flandes en l'Assemblea General de l'ALREFLH. Tracta sobre el Brèxit i les seves possibles conseqüències en el mercat de fruites i verdures a curt i llarg termini. També exposa les característiques del sector agrícola britànic i les oportunitats d'aquest mercat per a la resta d'Europa

[Presentació]

Llegiu-ne més
Asamblea de las Regiones Europeas Hortofrutícolas : Informe de actividades 2017

Assemblea de les Regions Europees Hortofrutícoles: informe d'activitats 2017
Assemblea Europea de Regions Productores d'Hortalisses, Fruites i Llegums. 28 de març de 2018, 34 p.
Assemblea Europea de Regions Productores d'Hortalisses, Fruites i Llegums (AREFLH)

Un dels aspectes assenyalats en la memòria d'activitats és el seguiment amb particular interès de l'entrada en vigor del Reglament Òmnibus, amb canvis significatius en els darrers reglaments d'aplicació (891/2013 i 892/2013) relatius a l'OCM de fruites i hortalisses. Un 'aquests canvis té a veure amb el finançament dels fons mutuals, un aspecte que l'AREFLH ha estat promovent durant molt de temps. També, s'ha col·locat el focus, i es continua col·locant, en la negociació que conduirà a la formulació de la PAC posterior a 2020. Monitoritzar aquest tema serà fonamental per al futur del sector europeu de fruites i hortalisses

Llegiu-ne més
The future of the EU's sheep and goat sector

El futur del sector oví i cabrum de la UE
European Parliament, 30 d'abril de 2018.
European Parliament

La producció del sector oví i cabrum constitueix només una petita part de la producció del sector ramader de la UE en general, però la importància d'aquesta activitat agrícola és molt més àmplia pel que fa a la seva contribució social i econòmica a zones rurals remotes, sense oblidar-ne la contribució mediambiental mitjançant la provisió de béns públics com la conservació del paisatge i la biodiversitat. Les dificultats econòmiques i estructurals no ajuden al creixement del sector. Les necessitats tradicionals i emergents del sector i la necessitat d'unes mesures polítiques per dirigir-les són el nucli temàtic d'aquest informe que serveix de base al treball parlamentari de cara a la votació al mes de maig d'enguany

Llegiu-ne més
shadow bottom

Pesca

Percepciones y actitud de los consumidores ante nuevos productos de la acuicultura

Percepcions i actitud dels consumidors davant nous productes de l'aqüicultura
Department of Management Aarhus University. Assemblea General d'APROMAR. 8 de maig de 2018, 24 p.

Asociación Empresarial de Acuicultura de España (APROMAR)

Podeu consultar aquesta presentació clicant l'enllaç que trobareu a continuació

[Presentació]

Llegiu-ne més
shadow bottom
¿Cómo se pueden cosechar más alimentos y biomasa del océano sin privar a las generaciones futuras de sus beneficios?

Com es poden cultivar més aliments i biomassa dels oceans sense privar les generacions futures dels seus beneficis?
European Commission. Assemblea General d'APROMAR. 8 de maig de 2018, 27 p.
Asociación Empresarial de Acuicultura de España (APROMAR)

Podeu consultar aquesta presentació clicant l'enllaç que trobareu a continuació

[Presentació]

Llegiu-ne més
Certificación AENOR de pescado procedente de acuicultura criado exclusivamente en un entorno libre de anisakis viables

Certificació AENOR de peix procedent d'aqüicultura criat exclusivament en un entorn lliure d'anisakis viables
Assemblea General d'APROMAR. 8 de maig de 2018, 25 p.
Asociación Empresarial de Acuicultura de España (APROMAR)

Podeu consultar aquesta presentació clicant l'enllaç que trobareu a continuació

Llegiu-ne més
Continguts

Consulta i més informació: lllagostera@gencat.cat Gabinet Tècnic

Alta | Baixa | Contacte | Creative Commons

ISSN: 2014-704X | Dipòsit legal: B.18194-2012

Logotip del Departament