# 0154

Novetats Documentals

El món agrari, alimentari i rural a Internet

Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Estudis i Prospectiva Agrària. Dipòsit Legal: B.18194-2012. ISSN: 2014-704X

Dimarts, 17 de març de 2015 Imprimeix | Butlletins anteriors
Avisos del butlletí

Us oferim dues monografies a l'espai "Lectures recomanades" que esperem us siguin d'interès

::Document destacat

The European environment: State and outlook 2015 report (SOER 2015)    

El medi ambient a Europa: informe sobre la situació actual i perspectives 2015
European Environment Agency, 3 de març de 2015
European Environment Agency

Publicació quinquennal de l’Agència Europea del Medi Ambient que recull tendències a curt termini i llarg termini sobre el medi ambient a Europa, com ara la qualitat de l’aigua potable i la reducció dels contaminants perillosos. Aquest informe té per objecte proporcionar als responsables polítics i a la ciutadania una avaluació exhaustiva dels avenços cap a la fita de la sostenibilitat mediambiental, en general, i cap a objectius polítics específics, en particular

http://www.eea.europa.eu/soer

Amunt

::Desenvolupament rural

Making economic corridors work for the agricultural sector

Fer que els “corredors econòmics” treballin per a l’agricultura
Gálvez Nogales, E. 11 de març de 2015, 149 p.Gálvez Nogales, E. 11 de març de 2015, 149 p.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

En aquest informe, la FAO destaca la manera en què els plans de desenvolupament a gran escala poden impulsar el creixement rural inclusiu i sostenible. Es mostra com els “agrocorredors” poden ser fonamentals per atreure inversions agroindustrials en un territori específic. Proporciona als responsables polítics i professionals una eina pràctica basada en l’evidència per guiar el disseny i la implementació d’agrocorredors

Mujeres en cooperativas noruegas

Dones a les cooperatives noruegues
Federación Noruega de Cooperativas Agroalimentarias. VIIè Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. 26-27 de febrer de 2015, València.
Cooperativas Agroalimentarias

En el marc del 7è congrés de cooperatives agroalimentàries, es recull aquesta presentació, l’objectiu de la qual és transferir-nos coneixements que poden servir-nos de referència. Noruega és un país molt avançat en la presència de dones en els òrgans de decisió de les empreses. A Noruega, la llei estableix que en les empreses hi ha d’haver un mínim del 40% de dones; a les cooperatives espanyoles, la presència de dones en els consells rectors és al voltant del 3%

Les dones al sector agrari
Ministère de l’Agriculture, de l’Agroalimentaire et de la Forêt
Ministère de l’Agriculture, de l’Agroalimentaire et de la Forêt

Actualment, una quarta part de caps d’explotació a França són dones, mentre que l’any 1970 n’eren un 8%

9è perfil Adecco sobre la dona treballadora
2 de març de 2015, 14 p.
Fundación Adecco

Múrcia i Andalusia són les úniques comunitats en què l’ocupació femenina en l’agricultura és més important que en la indústria

Examen i avaluació de l’aplicació de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing i els resultats del vint-i-tresè període extraordinari de sessions de l’Assemblea General
Naciones Unidas. Consejo Económico y Social

Segons es desprèn d’aquest examen a escala mundial, el progrés de les dones durant els darrers 20 anys ha estat inacceptablement lent

Amunt

::Indústria agroalimentària

¿Recuperación duradera o temporal?: perspectivas, oportunidades y retos

Recuperació duradora o temporal? Perspectives, oportunitats i reptes
Antón Costas (Universitat de Barcelona). VII Congreso de Cooperatives Agroalimentarias. València. 26 de febrer de 2015, 8 p.
Cooperatives Agroalimentarias

VIIè Congrés de Cooperatives Agroalimentàries:raons de futur
València, 26 de febrer de 2015. 
Cooperativas Agroalimentarias

Congrés anual. Enguany, el lema ha estat Raons de futur. Els temes que s’han abordat al Congrés són: l’eficiència energètica, la competitivitat i el posicionament en el mercat, la igualtat en els òrgans de decisió de les cooperatives, i la relació amb els socis i el govern cooperatiu. Cliqueu l’enllaç per veure totes les presentacions

Informe sobre la indústria del pa 2013
International Association of Plant Bakers. Gener de 2015, 11 p. 
International Association of Plant Bakers

Informe sobre la indústria del pa i la pastisseria l’any 2013. Entre altres qüestions, destaca que la producció de pa va mantenir-se estable en països como Finlàndia, Grècia i Alemanya, i va disminuir lleugerament en la majoria dels països, especialment a Turquia i Ucraïna. Itàlia, Espanya, Rússia i França, a diferència de les tendències de la resta de països de l’entorn de la Unió Europea, van incrementar lleugerament la producció de pa

The 2013 European Union report on pesticide residues in food

Informe sobre residus de pesticides en productes alimentaris a l’any 2013
European Commission. 12 de març de 2015, 169 p. 
European Food Safety Authority (EFSA)

Segons aquest informe, més del 97% dels productes que es consumeixen a la Unió Europea compleixen les normes

Amunt

::Medi ambient

The European environment: State and outlook 2015 report (SOER 2015)

El medi ambient a Europa: informe sobre la situació actual i perspectives 2015
European Environment Agency, 3 de març de 2015
European Environment Agency

Publicació quinquennal de l’Agència Europea del Medi Ambient que recull tendències a curt termini i llarg termini sobre el medi ambient a Europa, com ara la qualitat de l’aigua potable i la reducció dels contaminants perillosos. Aquest informe té per objecte proporcionar als responsables polítics i a la ciutadania una avaluació exhaustiva dels avenços cap a la fita de la sostenibilitat mediambiental, en general, i cap a objectius polítics específics, en particular

El medi ambient a Europa: informe sobre la situació actual i perspectives 2015
European Environment Agency, 3 de març de 2015
European Environment Agency

(Resum en castellà)

Avaluació de les actuacions mediambientals a Espanya
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). 2 de març de 2015, 239 p.
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)

Aquest informe avalua el progrés d’Espanya envers el desenvolupament sostenible i el creixement verd, amb un enfocament en la biodiversitat. També ofereix recomanacions per millorar aquells aspectes més fluixos. El document d’enguany destaca que, tot i la crisi econòmica, Espanya ha avançat a pas ferm en els seus esforços per protegir la biodiversitat i els seus rics ecosistemes

Amunt

::Mercats mundials

Ha canviat  la posició de lideratge de la UE en el comerç mundial d’ençà de la crisi econòmica?
European Commission. 6 de març de 2015, 11 p.
European Commission

Un informe de la Direcció General d'Afers Econòmics i Financers de la Comissió Europea analitza si la crisi ha afectat la posició de privilegi de la Unió Europea en el comerç internacional. Tot i que la UE encara manté les majors quotes de mercat relatives, la seva posició s'ha deteriorat des de la crisi, molt més que la dels EUA. No obstant, el fet que la UE va guanyar l’any 2013 quotes relatives de mercat per primera vegada en el període posterior a la crisi ofereix algun motiu per a l’optimisme, segons l'informe

Amunt

::Sectors productius

Avaluació dels costos de producció de conformitat amb la legislació comunitària en matèria de medi ambient, benestar animal i seguretat alimentària
European Commission, octubre de 2014. 
European Commission

Segons aquest estudi encarregat per la Comissió Europea i centrat en 8 produccions: llet de vaca, carn de boví, carn d’oví, carn de porcí, carn d’au, blat, pomes i raïm per a vinificació, el compliment de les normes comunitàries mediambientals i de seguretat alimentària suposa un cost baix respecte del total. No obstant, l’impacte d’aquests costos varia segons els països i els sectors

Avaluació dels costos de producció de conformitat amb la legislació comunitària en matèria de medi ambient, benestar animal i seguretat alimentària
European Commission, octubre de 2014. 
European Commission

(Resum)

Rice market situation

Situació del mercat de l'arròs
European Commission. 26 de febrer de 2015, 19 p.
European Commission

El Comitè de Gestió de l'Organització Comuna de Mercats Agrícoles, reunit el 26 de febrer d’enguany, ofereix les darreres dades del mercat de l'arròs i la seva comercialització a escala europea i mundial

Estudio del sector español de vacas nodrizas

Estudi del sector espanyol de vaques alletants
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Octubre de 2014, 27 p. 
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente

Aquest estudi fet públic el febrer d’enguany és continuació dels elaborats en edicions anteriors, l’últim dels quals el març de 2012 relatiu a dades de 2011. L’objectiu de l’informe és analitzar les fortaleses i debilitats del sector i facilitar el desenvolupament de les mesures necessàries per respondre als reptes que es presenten

Évolution des structures de production laitière en France

Evolució de les estructures lleteres a França
France Agrimer 2014, 44 p.
France Agrimer

La primera part de l'estudi presentat a la mostra del Saló Internacional de l'Agricultura de París ofereix una anàlisi a escala nacional d’un període de 18 anys, amb un enfocament per nombre de granges, de referència mitjana, forma jurídica i àrea geogràfica, i un estoc dels venedors directes. La segona part se centra en l'anàlisi per regió lletera (trets de producció principal i saldos de la campanya)

 

Amunt

::Continguts

Consulta i més informació: lllagostera@gencat.cat Estudis i Prospectiva Agrària i Alimentària

© Generalitat de Catalunya