• Imprimeix

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació rep el 1er. premi de la 4a. edició dels premis Alfons Ortuño

La Direcció General de Desenvolupament Rural ha estat guardonat pel projecte “Subministrament de dades gràfiques de les explotacions agrícoles de Catalunya”.

14/12/2018 12:12
premi_ortuño

En el projecte es relacionen les diferents eines i bases de dades que des de 2005 es posa a disposició dels agricultors i ramaders de Catalunya per a la millora de interoperabilitat amb el DARP i per a la gestió de les explotacions agràries.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) gestiona anualment ajuts de la Política Agrícola Comuna (PAC) amb un import superior a 350.000.000 €. La correcta administració d’aquests fons i el manteniment d’aquest sistema suposen un notable repte. Aquest sistema està composat per un conjunt de dades interrelacionades que defineixen les explotacions agrícoles a Catalunya.

El DARP és l’únic organisme pagador europeu que actualment facilita l’accés lliure i gratuït a totes aquestes dades. L’accés a aquestes dades fomenta la utilització de noves tecnologies, impulsa la creació de noves eines i aplicacions per al sector agrari i, a més, possibilita la seva anàlisi mitjançant processos de “Big Data”. En paral·lel, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa nacional i comunitària en l’àmbit de transparència i reutilització de les dades de gestió pública per a la ciutadania.

Les dades obertes tenen un gran valor potencial i són essencials per a la transparència de les administracions públiques, l’eficiència i la igualtat d’oportunitats. Amb aquests serveis i la seva utilització per empreses, entitats, associacions i ciutadania en general permet l’elaboració de nous productes i serveis que aporten valor, innovació, coneixement i oportunitats de negoci.

El jurat ha valorat, com a criteris principals pel premi, la qualitat tècnica de l'actuació presentada, la sostenibilitat, la transferibilitat, la contribució a la racionalització de la despesa pública i l’impacte positiu per a la ciutadania i/o per a la organització.

Els Premis Alfons Ortuño els organitza l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb l'objectiu de reconèixer honoríficament les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública de les administracions públiques catalanes.