• Imprimeix

Les escoles de Gandesa i Espiells participen en el XIII Congrés d'Escoles Vitícoles Europees

Una quarantena d’escoles de 12 països europeus han participat en el XIII Congrés d'Escoles Vitícoles Europees, celebrat a Wutemberg (Alemanya), dedicat a l'E-learnig i l'aprenentatge 4.0. Les participants catalanes han estat l'Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech i l’Escola Agrària de Gandesa, representades pels seus directors Xavier Vidal i Antoni Cutrona respectivament.

06/06/2018 13:06
Participants

Imatge del XIII Congrés d'Escoles Vitícoles Europees. Font: DARP

El congrés, organitzat a l’Escola de Weinsberg, ha tingut una durada de quatre dies, durant els quals s’han realitzat diferents treballs pedagògics, visites a l’entorn i a una cooperativa vitícola, així com un sopar presidit per autoritats locals i europees. També han pogut conèixer el funcionament del centre alemany de la mà dels seus responsables i dels mateixos alumnes. 

L’aprenentatge 4.0

L’ús de les noves tecnologies és cada cop més freqüent en entorns professionals i de formació. Durant el congrés s’han explorat les noves tendències i les seves possibilitats, amb especial èmfasis en les aplicacions per a ordinadors i dispositius mòbils, així com eines i plataformes interactives com per exemple Moodle, Kahoot o Webinar.

També ha estat presentat, com a exemple de la seva aplicació, el projecte Sparkling wine, de dos anys de durada, on els alumnes autogestionaran la producció i comercialització d’un vi escumós amb el suport dels formadors.

Precisament, aquest projecte és semblant al que duu a terme l’EA de Gandesa, on cinc alumnes s’encarreguen de la producció d’un vi, des de la verema fins a l’embotellament, i que podria beneficiar-se incorporant algunes de les experiències de l’alemany.

La Xarxa d'Escoles Vitícoles Europees

La Xarxa d'Escoles Vitícoles Europees promou la mobilitat i l’intercanvi d’experiències i la col·laboració entre el professorat i l’alumnat de 40 escoles de 12 països diferents.

Les escoles es troben bianualment en un congrés, que es dedica a una temàtica concreta i també serveix per fer seguiment de les col·laboracions existents i establir-ne de noves. Fruit de la reunió d’enguany, les escoles catalanes han reforçat les accions per a l’intercanvi d’alumnes dins el programa Erasmus. L’Escola d’Espiells també ha obert tràmits per a col·laborar amb l’escola Avize Viticampus, situada a la Champagne (França), en la recerca de pràctiques empresarials per als estudiants i l’experimentació.

La Xarxa també organitza cada any el European Wine Championship, en el que hi participen una seixantena d’alumnes en diferents proves. A més de la competició gaudeixen de visites culturals i a cellers, fet que ho converteix en una gran experiència d’intercanvi entre alumnes i professors de diferents països.