• Imprimeix

Resum de la II Jornada per a l’aprofitament dels aliments i la reducció de les pèrdues i el malbaratament. Cap a un sistema alimentari sostenible. Dia Mundial de l’Alimentació.

31/10/2018 09:10
jornada malbaratament

Benvinguda i presentació de la jornada a càrrec del Sr. Carmel Mòdol, director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP)

jornada malbaratament

Dra. Montserrat Viladrich, catedràtica del Departament d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida (UdL) i membre del CADS

jornada malbaratament

Sr. Arturo Angulo, Oficina de la FAO a Espanya

jornada malbaratament

Sr. Arnau Queralt, director del CADS i president de la Xarxa EEAC

jornada malbaratament

Sra. Raquel Díaz, investigadora del CREDA

jornada malbaratament

Taula rodona: La reducció de les pèrdues al sector primari

jornada malbaratament

Hble. Sra. Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Per celebrar el Dia Mundial de l’Alimentació, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), va organitzar la II Jornada per a l’Aprofitament dels Aliments i la Reducció de les Pèrdues i el Malbaratament. Cap a un sistema alimentari sostenible.

La jornada, que va tenir lloc el passat 16 d’octubre a la Sala Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya, forma part del Pla anual de transferència tecnològica (PATT) del DARP.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, va presidir la inauguració. En la seva intervenció, i després de donar la benvinguda al nombrós públic assistent i ponents, va destacar que cada any es perden o malbaraten un terç dels aliments que es produeixen al món per a consum humà, amb el conseqüent malbaratament de feina, diners i de recursos que això suposa, en un context on res d’això no sobra i on, malauradament, encara molta gent passa gana.

Mòdol va remarcar que aquestes pèrdues i malbaratament d’aliments tenen lloc a totes les fases de la cadena alimentària, des de la producció primària fins als consumidors, i, per tant, tothom és part de la solució. La reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari és un repte col·lectiu que requereix sensibilitzar i implicar tots els agents de la cadena alimentària per revisar les polítiques alimentàries.

En aquest sentit, Mòdol va explicar l’estratègia del DARP en l’aprofitament dels aliments i la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari per avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible. Entre les tasques realitzades pel DARP, destaquen la creació del butlletí #AproftaelsAliments, un apartat específic a la pàgina web del DARP relacionat amb aquesta matèria, la publicació del document Treballem per l’aprofitament dels aliments 2017, i l’elaboració del dossier tècnic La lluita contra el malbaratament alimentari. Aprofitament dels aliments.

La primera part del matí es va centrar en els principals reptes del sistema alimentari i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, amb la presentació de l’informe Mengem Futur elaborat pel CADS, l’anàlisi de la FAO sobre els diferents reptes de l’alimentació mundial i l’aplicació dels ODS a Catalunya i al sector agroalimentari.

El repte de la quantificació i la reducció de les pèrdues i el malbaratament a Catalunya va ser objecte de la segona part del matí, amb la presentació de la diagnosi sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari a la producció primària, l’agroindústria i la distribució a l’engròs de préssecs i nectarines elaborada per l’ARC i el CREDA amb la participació del DARP i una taula rodona que va comptar amb experiències internacionals i catalanes en la prevenció i reducció de les pèrdues al sector primari.

La cloenda va ser a càrrec de l’Honorable Consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que va recordar la responsabilitat de garantir l’accés de la ciutadania a una alimentació suficient, sana, segura i de qualitat. En aquest sentit, Jordà va explicar que el Govern assumeix el compromís “d’avançar cap a un sistema alimentari més sostenible basat en l’economia circular al territori aplicant polítiques agroalimentàries que s’executin amb una cogestió compartida amb els actors implicats”.

Precisament per sumar aquests esforços, el Departament d’Agricultura compta amb el Consell Català de l’Alimentació que permetrà liderar, de manera transversal i conjunta, aquest debat per definir i compartir amb els diversos actors del sistema alimentari català i per acabar finalment en el Pacte nacional per l’alimentació a Catalunya. Aquest pacte fixarà els objectius estratègics i les línies d’actuació prioritàries sobre el futur de l’alimentació.

Més informació