• Imprimeix

Actes i jornades organitzades pels grups LEADER pel mes de març

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes de març en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

28/02/2018 14:02
cowocat

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

Els dies 13 i 14 de març el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques visitarà el territori GAL francès Communauté d'Agglomération du Grand Guéret en el marc del projecte de cooperació “COWOCAT_RURAL”. L’objectiu de la trobada, organitzada des del territori francès, és impulsar un projecte de cooperació transnacional que treballi en l’àmbit del coworking de les àrees rurals d’Europa.

El projecte de cooperació Leader Cowocat_Rural impulsa el coworking i el teletreball en zones rurals de Catalunya i hi participen 8 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya.

L’objectiu principal d’aquest projecte és difondre i donar a conèixer el cotreball i el teletreball com una nova manera de treballar a través de les TIC en l’entorn rural, i així atraure i/o fixar capital humà qualificat amb la corresponent retenció de talent, factor molt important per continuar desenvolupant els nostres territoris.

Per altra banda, recordem que la Comissió Europea ha engegat una consulta pública sobre els resultats dels programes de desenvolupament rural del període 2007-2013 L'objectiu és avaluar què ha funcionat i què no durant aquest període, per tal de millorar la programació del desenvolupament rural en el futur. Aquesta consulta estrà oberta fins el 20 d’abril.

Més informació de les actuacions previstes per al mes de març:

Jornada PATT: Com negociar amb la banca: 10 errors que no hem de cometre en un projecte empresarial d’àmbit rural
Data i lloc: 1 de març. Incubadora d’Empreses de Bell-lloc d’Urgell. Bell-lloc d’Urgell.
Hora d’inici i durada: de 19:00 a 21:00 h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
La jornada tindrà un component pràctic sobre aquells elements que cal conèixer a l’hora de buscar finançament i negociar un projecte d’empresa rural amb la banca, ser conscients de les eines de què disposa la banca així com els punts forts i punts febles dels que disposa l’empresari/ària rural a l’hora de negociar.
Es vol que les persones assistents adquireixin nocions bàsiques de com s’han de dirigir als bancs per assegurar una bona negociació i tenir més possibilitats d’arribar a un bon acord. Quines tècniques i estratègies cal tenir en compte en plantejar un finançament, una reestructuració o un refinançament i quines altres fonts de finançament alternatives es poden trobar en el mercat.
Programa: http://bit.ly/2oujznk 

Jornada de formació PATT “Primers auxilis en accidents amb cavalls”
Data i lloc: 5 de març. Espai Jove de la Vall de Bianya. Vall de Bianya.
Hora d’inici i durada: de 16:00h a 19:00h.
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Jornada dedicada als primers auxilis en accidents específicament amb cavalls per tal de donar a conèixer, a nivell introductori teòric i pràctic, quins són els passos a seguir en el moment de l’accident i quines són les primeres cures bàsiques que es poden practicar fins a l’arribada dels professionals sanitaris.
Programa: http://bit.ly/2BVIR51 

La Cúpula GUSTUM a diferents poblacions

  • 6 de març. Campdevànol
  • 7 de març. Sant Quirze de Besora
  • 12 de març. Centre Cívic de Berga
  • 13 de març. Espai Cultural “Les Faixes”. Moià
  • 14 de març. Pavelló Municipal de Navàs
  • 15 de març. Prats de Lluçanès
  • 19 de març. Pavelló firal de la Fira de Sant Josep de Mollerussa
  • 22 de març. Pavelló de Bellpuig

Hora d’inici i durada: de 9:00h a 17:00h.
Organitzen: Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, l’Associació Leader de Ponent i l’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
Iniciativa que s’emmarca dins el projecte de cooperació GUSTUM, liderat per l’Associació Leader de Ponent i participat per tots els Grups d’Acció Local de Catalunya. La CÚPULA GUSTUM és una iniciativa de caire educatiu que vol servir per apropar  als alumnes la producció agroalimentària de l’àmbit rural. L’espai on es realitza l’activitat consisteix en una cúpula on, al seu interior, es projecten diferents càpsules amb temàtiques relacionades amb els productes locals de proximitat, per tal de donar-los a conèixer entre els alumnes.
Informació sobre la Cúpula GUSTUM: http://bit.ly/2AT4bIW 

Visita dels membres de la Taula de la transició energètica de Ponent a l’Agència de l’Energia d’Osona
Data i lloc: 8 de març. Consell Comarcal d’Osona. Vic.
Hora d’inici i durada: a partir de les 10:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Visita dels membres de la “Taula de la transició energètica de Ponent” a l’“Agència de l’Energia d’Osona” per conèixer de primera mà el seu funcionament i com es va crear.
Visita oberta a tothom.

Taller d’elaboració i col·locació de caixes niu als Secans de Mas de Melons i Alfés.
Data i lloc: 10 de març. Centre d'Informació de Mas de Melons.
Hora d’inici i durada: a partir de les 9:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat a per l’elaboració i col·locació de caixes niu per a ratpenats. Aquesta acció s'impulsa en el marc del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent”. Acte obert a tothom.
Programa: http://bit.ly/2GKAgBx 

Formació “Municipalities in Transition (MiT)”. MiT International Training
Data i lloc: 13 - 16 de març. Santorso (Itàlia).
Hora d’inici i durada: Tot el dia.
Participa: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Formació de la Transition Network per als projectes pilot de “Municipalities in Transition (MiT)”, on es formarà als assistents en el Framework dissenyat per a utilitzar durant l’execució del projecte pilot i co-crear la lògica d’implementació a cada projecte participant.
Més informació: http://municipalitiesintransition.org/the-framework/ 

Visita al territori del GAL francès Communauté d'Agglomération du Grand Guéret
Data i lloc: dies 13 i 14 de març
Participa: Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques
La visita es fa en el marc del projecte de cooperació “COWOCAT_RURAL”. L’objectiu de la trobada, organitzada des del territori francès, és impulsar un projecte de cooperació transnacional que treballi en l’àmbit del coworking de les àrees rurals d’Europa.

Reunió del projecte GUSTUM
Data i lloc: 16 de març. Pavelló firal de la Fira de Sant Josep de Mollerussa.
Hora d’inici i durada: d’11:00h a 13:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Reunió amb diferents entitats públiques del territori per tal de debatre sobre una futura jornada que es vol organitzar amb els productors de cada zona amb l’objectiu de saber les necessitats que tenen i avaluar la situació en la que es troben.

Visita a Turisme de la Garrotxa, entitat amb el distintiu “Carta Europea de Turisme Sostenible”
Data i lloc: 20 de març. Turisme de La Garrotxa. Olot
Hora d’inici i durada: de 10:30h a 18:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Visita del sector públic i privat interessat en conèixer la implantació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Aquesta acció s'impulsa en el marc del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent". Dirigida al sector públic i privat del territori interessat en la temàtica.

1r Congrés sobre la Pedra Seca a les Terres de Lleida 
Data i lloc: 23 i 24 de març. Seu de l’Institut d'Estudis Ilerdencs. Lleida.
Hora d’inici i durada: Tot el dia
Participa: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Aquest congrés pretén elaborar propostes que indiquin el tractament del patrimoni de la pedra seca i reivindiquin aquestes construccions des de totes les seves vessants, arquitectònica, social, cultural, econòmica, paisatgística i mediambiental. L’objectiu és generar sinèrgies entre tots els agents implicats per poder disposar de més eines per a millorar la seva protecció i preservació.
El dissabte 24, a les 15:30h, ADRINOC participarà a la taula rodona Valoració i reconeixement del patrimoni de la pedra seca, mirem cal al futur! a través de la tècnica del projecte de Pedra Seca, Maite Oliva.
web del congrés: http://www.pedrasecalleida.cat/ca 

Ruta de memòria històrica als Tossals d'Almatret: cruïlla dels fronts de l'Ebre i el Segre
Data i lloc: 25 de març. Plaça major d’Almatret. Almatret.
Hora d’inici i durada: a partir de les 11:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Itinerari urbà per conèixer el municipi d’Almatret. Posteriorment els assistents es desplaçaran al “Cingle de la Pena” amb vehicles propis, per tal de gaudir de la visita als vestigis de la guerra civil. Aquesta acció s'impulsa en el marc del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent". Activitat oberta a tothom.
Programa: http://bit.ly/2F9Ii9L 

Pardals a pedals a l’Estany d’Ivars i Vila-sana
Data i lloc: 25 de març. Aparcament de Vila-sana. Vila-sana.
Hora d’inici i durada: a partir de les de 9:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Sortida naturalística amb bicicleta. Un tipus de mobilitat que permetrà augmentar l'àrea estudiada i, per tant, les possibilitats de detecció de més espècies d'animals. Es donarà el tomb a l'Estany per l'itinerari principal. Una ruta circular d'aproximadament 6km, molt plana i assequible per a tots els públics. A més, durant l'activitat es faran parades per a l'observació dels ocells de la zona.
Aquesta acció s'impulsa en el marc del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent". Activitat oberta a tothom.
Programa: http://bit.ly/2FBGO5Y