• Imprimeix

Actes i jornades organitzades pels grups LEADER pels propers dies del mes d’abril

Els grups Leader organitzen i participen en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

16/04/2018 09:04
FER

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

El projecte FER.cat, és un projecte de cooperació trilingüe (català, aranès i anglès) que pretén fomentar les vocacions emprenedores entre l’alumnat de cinquè curs d’Educació Primària de les escoles dels territoris rurals. La suma de moltes iniciatives relacionades amb l’emprenedoria en el món rural fomentaran l’economia sostenible al llarg del temps i, d’aquesta manera, la creació de més empreses evitarà el despoblament de les zones rurals.

Els objectius que es marca FER.cat són:

  • Despertar el talent emprenedor entre els més joves 
  • Facilitar que aprenguin a cercar oportunitats i aprofitar els recursos que els ofereix el món rural
  • Difondre la cultura emprenedora als centres educatius
  • Fomentar el treball en equip, el debat i les relacions entre l’alumnat
  • Introduir de forma bàsica la cultura financera a les escoles

El projecte va dirigit a l’alumnat de 5è de primària dels centres educatius i a la comunitat educativa que els envolta.

Per altra banda, recordem que la Comissió Europea té engegada una consulta pública sobre els resultats dels programes de desenvolupament rural del període 2007-2013 L'objectiu és avaluar què ha funcionat i què no durant aquest període, per tal de millorar la programació del desenvolupament rural en el futur. Aquesta consulta estarà oberta fins el 20 d’abril.

 

Més informació de les actuacions previstes per al mes d’abril:

 

2a trobada per organitzar una jornada de productors de la província de Lleida
Data i lloc: 17 d’abril. La Seu d’Urgell.
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 13:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Segona trobada per perfilar la jornada de productors de la província de Lleida que es vol fer durant el mes de juny, amb l’objectiu de saber quines són les seves necessitats i com des de les administracions se’ls pot ajudar. Participaran representants de Promoció Econòmica de Diputació de Lleida, agents de turisme de les diferents comarques de la província de Lleida, gerents dels Consells Comarcals respectius i altres entitats interessades.

Jornada PATT: Start-up en el sector agrícola. Models de negoci amb Canvas
Data i lloc: 18 d’abril. Seu de CONCACTIVA. Montblanc.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 14:30h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
A l’hora de crear una empresa és important pensar en el model de negoci, és a dir, en la descripció de com les diferents activitats de l’empresa s’articulen entre sí i com s’implanten a la pràctica els diversos mecanismes per a generar ingressos i beneficis. En aquesta jornada es treballarà amb el model Canvas, una eina d’anàlisi que ens permetrà preveure una visió global del nostre futur com a empresa. Jornada dirigida a tot tipus d’emprenedors/res: del sector agrari, de perfil Leader, amb un projecte consolidat, amb un projecte en estadi inicial, etc.
Programa: http://bit.ly/2GhKspa

Jornada PATT: La fauna estepària com a recurs turístic i de desenvolupament local
Data i lloc: 18 d’abril. Sala l’Ateneu de Montgai. Montgai.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 16:30h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació "LEADER NATURA - Vida silvestre", amb la col·laboració de la iniciativa "Espais Naturals de Ponent", que dóna continuïtat a la capacitació tècnica dels agents territorials relacionats amb les activitats turístiques de fauna.
En aquesta jornada ens fixem en un recurs fràgil i d’escassa consideració per part de la població en general, però enormement valuós i que té un gran potencial per diferenciar l’oferta de turisme catalana de la resta d’Europa: la fauna dels àmbits de secans. La fauna estepària. Es pretén conèixer la seva situació, característiques i activitats de desenvolupament local amb la fauna com a recurs i respecte per la seva fragilitat. La primera part de la jornada està dedicada a conèixer l’estat de conservació del recurs a nivell català i estatal, amb la presència d'experts de referència com Santiago Mañosa, de la Universitat de Barcelona, i Eduardo de Juana, de la Universidad Complutense de Madrid. Posteriorment es presentaran dues experiències pràctiques.
Programa: http://bit.ly/2pOvEn1 

Visita dels membres de la “Taula de la transició energètica de Ponent” a l’Agència de l’Energia d’Osona
Data i lloc: 19 d’abril. Consell Comarcal d’Osona. Vic.
Hora d’inici i durada: a partir de les 10:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Visita dels membres de la “Taula de la transició energètica de Ponent” a l’Agència de l’Energia d’Osona per conèixer el seu funcionament i com es va crear.

Participació a la “Taula de treball de la Noguera”
Data i lloc: 20 d’abril.
Hora d’inici i durada: de 12:00h a 15:00h.
Participa: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Posar en comú i donar a conèixer a les altres entitats de la comarca els projectes que desenvolupa el Consorci, en especial el “Pràcticum Odisseu” i el “Networking” previst pel proper 10 de maig.

Passejada etnobotànica: Descobrim les plantes companyes del nostre entorn
Data i lloc: 21 d’abril. Granyena.
Hora d’inici i durada: inici a les 10:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Aquesta passejada té com a objectiu principal descobrir la flora del territori inclòs en el projecte “Espais Naturals de Ponent” des del punt de vista etnobotànic. Els participants aprendran a reconèixer de manera fiable les principals «plantes companyes» del nostre paisatge.

Sortida de descoberta ambiental
Data i lloc: 22 d’abril. Tossals d’Almatret. Almatret.
Hora d’inici i durada: inici a les 10:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Sessió de camp amb guiatge per part d’un naturalista expert, on de forma didàctica s’identificaran els màxim d’espècies animals (ocells, rèptils, amfibis, mamífers), així com les espècies d’invertebrats i botàniques més representatives de cada espai. Sortida inclosa dins el programa d’activitats del projecte “Espais Naturals de Ponent”.

Garrotxa territori socialment responsable (DinamiG)
Data i lloc: 25 d’abril. Espai Barberí/RCR i Can Monsà. Olot.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 13:15h/ de 15:00h a 18:00h.
Participa: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
La jornada abordarà les diferents estratègies que han fet que la Garrotxa esdevingui un territori socialment responsable. Al final de la jornada es farà entrega de lliuraments d’acreditacions CETS/ELR/CODI a diferents empreses i entitats de la Garrotxa. La sessió està dirigida a les entitats, tècnics/ques i persones i membres que formin part de la Carta Europea del Turisme Sostenible.

Seguiment i avaluació de l’estratègia del Consorci GAL Noguera - Segrià Nord
Data i lloc: 25 d’abril. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
-Hora d’inici i durada: de 12:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Jornada que té l’objectiu d’avaluar l’estratègia Leader PDR 2014-2020 amb associacions i agents socioeconòmics del territori. Està previst obrir un espai de debat entre els assistents.

Fòrum Ocupació URV
Data i lloc: 26 d’abril. Campus URV. Tortosa.
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 19.00h.
Participa: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Jornada de difusió entre joves universitaris de l’acció dels Grups d’Acció Local Leader i concretament del projecte ODISSEU. Trobada amb empreses del territori.
Més informació: http://bit.ly/2DXZsml 

Curs “El riu Corb. Natura i Paisatge”
Data i lloc: 28 i 29 d’abril. Santa Coloma de Queralt.
Hora d’inici i durada: de les 9:00h a les 14:.0h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
En el marc del projecte "Espais Naturals de Ponent", s’ha col·laborat en l’organització d’un dels cursos que s’han impulsat des de la "Institució Catalana d’Història Natural": "El Riu Corb. Natura i paisatge". Aquest curs anirà a càrrec dels biòlegs Andreu Serés i Delfí Sanuy. La "Institució Catalana d’Història Natural" és una societat científica que té per finalitat promoure l’estudi i la divulgació dels coneixements referents als éssers i els sistemes naturals.
Programa: http://bit.ly/2pLiTua 

Descoberta del món dels petits mamífers
Data i lloc: 29 d’abril. Serra de Bellmunt-Almenara.
Hora d’inici i durada: inici a les 9:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat de descoberta del món dels micromamífers, és a dir, aquells petits mamífers que podem trobar en molts ambients del costat de casa nostra i que són molt importants en la xarxa tròfica perquè són la base alimentària de molts altres animals.
Més informació: http://bit.ly/2jQn6Jg