• Imprimeix

Actes i jornades organitzades pels grups LEADER pels propers dies del mes de setembre

Els grups Leader aquest mes de setembre organitzen i participen en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

14/09/2018 07:09
ii_dia_a_cavall

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

Dels actes programats destaquem la segona edició del Dia a Cavall, jornada de portes obertes de Centres Eqüestres de Catalunya, que tindrà lloc el 16 de setembre, organitzat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya – ADRINOC. L’objectiu de la jornada és descobrir el que amaga el món de cavalls i ponis: pràctica física, foment de l’autoestima, millora de la concentració, creació de vincles afectius i augment de la confiança en un mateix i en un ésser animal. La jornada té una estructura semblant a tots els centres, si bé adaptant-se a les peculiaritats de cada un. Començant a les 10:00h amb passejades i activitats amb ponis i cavalls i realització de tallers diversos per a descobrir una mica més aquest món hípic, i a partir de les 13:30h, demostracions eqüestres. A més, es podrà participar en un sorteig de material eqüestre gentilesa de la Federació Catalana d’Hípica, Equipassio.com, Central Hípica i Janni Western.

Del 18 al 21 de setembre tindrà lloc al Parc Nacional Cairngorms d'Escòcia el taller Green Jobs for all. Is it time to promote socio-economic development of protected areas to retain our young people? How to do it and what would be the límits?, organitzat en el marc del Congrés anual de la Federació EUROPARC. En aquesta ocasió, la temàtica és el potencial de les zones d’especial interès natural per a retenir talent i fixar la població rural i s’ha convidat el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya com a grup Leader coordinador del projecte ODISSEU per a exposar les actuacions que es duen a terme pel retorn de joves al món rural. S’espera també una alta participació de joves (ja hi ha més de 250 persones inscrites).

A Figueres, els dies 28 i 29 de setembre, tindran lloc les jornades transfrontereres de pedra seca: La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social. ADRINOC i el Parc Natural Regional del Pirineu Català organitzen aquestes jornades, on hi haurà taules rodones i activitats relacionades amb el món de la pedra seca que serviran per radiografiar la situació de la pedra seca al nostre país i les seves potencialitats com a element motor de les economies rurals i socials, alhora que permetran conèixer de primera mà l’experiència francesa a l’entorn de la pedra seca.

Més informació de les activitats previstes per al mes de setembre:

Descoberta del món dels petits mamífers als Secans del Segrià i Utxesa
Data i lloc: 15 de setembre. Utxesa.
Hora d’inici i durada: a partir de les 9:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat inclosa dins el programa d’activitats del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent".
Públic objectiu/perfil participants: Acte obert a tothom.
Més informació 

L’agricultura i els seus habitants a els Trullets (Secans de la Noguera)
Data i lloc: 15 de setembre. Algerri.
Hora d’inici i durada: a partir de les 10:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat inclosa dins el programa d’activitats del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent".
Públic objectiu/perfil participants: Acte obert a tothom.
Més informació

II Dia a Cavall – Jornada de portes obertes de Centres Eqüestres
Data i lloc: 16 de setembre. 20 Centres eqüestres de l’àmbit d’ADRINOC i zones rurals de Catalunya, adherits a la jornada: Club Hípic Equus Empordà, Albons; CE Can Comas, Cassà de la Selva; Club Hípic l’Estartit. Mas Paguina, L’Estartit; CHUP Club Hípic Urgell Pirineus, La Seu d’Urgell; CE La Vall, La Vall d’en Bas; Centre d’Equinoteràpia Marginera de la Bosa, La Vall de Bianya; Cavall de Mar, Centre d’Equitació, Llagostera; Centre Hípic Garrotxa, Olot; CE La Selva (CELASE), Riudarenes; Can Caldés, Sant Cugat del Vallès; Equidress, Sant Gregori; C.A.V.A., Sant Martí Vell; L’Escola Pony Club la Granja, Sant Miquel d’Olèrdola; Club Hípic Natura a Cavall, Santa Coloma de Farners; Ponis de la Garrotxa, Santa Pau; GSIS HÍPICA Can Taió, Santa Perpètua de Mogoda; Hípica Sort, Sort; Centre Eqüestre Les Oliveres, Vilacolum; Equinoteràpia Girona Mas Alba, Vilademuls; CE La Quadra, Vilamacolum.
Hora d’inici i durada: de 10:00 a 14:00h.
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Celebració d’una jornada de portes obertes dels Centres Eqüestres de les zones rurals. Destaquem en aquesta edició que més centres no exclusivament esportius s’han adherit a la jornada per poder descobrir aspectes menys coneguts de l’equitació com l’equinoteràpia, la doma natural, l’etologia, l’anatomia i moviment del cavall, l’educació emocional, i molt més. Tots els centres participants al “2n Dia a Cavall” compleixen una sèrie de requisits que els converteixen en ideals per tal que petits i grans gaudeixin de l’equitació amb total seguretat.
Públic objectiu/ perfil participants: Oberta al públic en general.
Programa i més informació

Jornada PATT: “Tècniques de negociació”
Data i lloc: 18 de setembre. Centre d’Empreses Innovadores d’Almenar. Almenar.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Taller formatiu impulsat a través del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb l'objectiu de mostrar diverses eines i recursos per potenciar les capacitats negociadores dels assistents.
Les ponències seran a càrrec del Sr.Jordi Urgell, coach certificat per "International Coach Federation".
Públic objectiu/perfil participants: Empreses i joves professionals del territori.
Programa 

Jornada tècnica Custòdia del Territori al Baix Ebre i Montsià: oportunitats de la custòdia municipal
Data i lloc: 18 de setembre. Sala de plens del Consell Comarcal del Baix Ebre. Tortosa.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 13:30h
Organitza: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Reunió informativa sobre la custòdia del territori adreçada a Ajuntaments.
Públic objectiu/ perfil participants: Alcaldes, regidors i tècnics municipals.

Taller d’experiències europees amb participació del projecte “Odisseu”: Green Jobs for all. Is it time to promote socio-economic development of protected areas to retain our young people? How to do it and what would be the límits?
Data i lloc: 18 – 21 de setembre. Parc Nacional Cairngorms. Escòcia.
Hora d’inici i durada: durant tot el dia.
Participen: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya i ARCA
Taller organitzat en el marc del Congrés anual de la Federació EUROPARC. En aquesta ocasió, la temàtica és el potencial de les zones d’especial interès natural per a retenir talent i fixar la població rural i s’ha convidat el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya com a grup Leader coordinador del projecte “ODISSEU” per a exposar les actuacions que es duen a terme pel retorn de joves al món rural.
Gestors i personal tècnic vinculat a Parcs Naturals/Rurals de tot Europa. Aquest any és fa èmfasi en el tema de les noves generacions i s’espera també una alta participació de joves (ja hi ha més de 250 persones inscrites).
Més informació

Comissió tècnica CETS (Carta Europea del Turisme Sostenible) - PNZVG.
Data i lloc: 19 de setembre. Garrotxa
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 12:30h.
Participa: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Comissió tècnica de la Carta Europea de Turisme Sostenible al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquesta Comissió té per objectiu fer el seguiment actuacions previstes a la Carta Europea del Turisme Sostenible durant el 2018.
Públic objectiu/perfil participants: Membres de la Comissió Tècnica de la CETS de la Garrotxa.

Trobada Cowocat_Rural & GO
Data i lloc: 19 de setembre. Consell Comarcal del Baix Ebre. Tortosa
El Consell Comarcal del Baix Ebre acollirà la trobada del projecte Cowocat_Rural & GO, impulsada amb la col·laboració del Consoci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques.

Visita d’intercanvi d’experiències en accions de retorn de talent jove al món rural amb la xarxa dels grups Leader escocesa “Scottish Rural Network”
Data i lloc: 20 de setembre. Oficina de la “Scottish Rural Network”. Inverness (Escòcia).
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 14:00h.
Participen: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya i ARCA
El Consorci i ARCA tindran una reunió amb la xarxa de grups Leader d’Escòcia per a posar en comú les accions i els resultats dels projectes de cooperació Leader respectius en l’àmbit de la retenció i retorn de joves a les zones rurals. Aquesta trobada d’intercanvi es realitza aprofitant que el Consorci i ARCA seran a Escòcia per a participar en un workshop del Congrés anual de la Federació EUROPARC.
Públic objectiu/perfil participants: Personal tècnic vinculat als grups Leader.

Jornada PATT: “Lideratge juvenil en l’empresa rural”
Data i lloc: 20 de setembre. Seu del Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 15:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Aquesta jornada es planteja amb l'objectiu de potenciar les habilitats de lideratge dins les organitzacions empresarials des d'una perspectiva ambivalent que tingui aplicabilitat en els joves i en els empresaris. Les ponències seran a càrrec del Sr.Pablo Lapuente, cofundador i instructor a "LIFE Leadership School".
Públic objectiu/perfil participants: Empreses i joves professionals del territori.
Programa

Conferència “Societat civil i municipis: construint sostenibilitat a través de la col·laboració” - European Day of Sustainable Communities. EDSC 2018
20 de setembre. Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE). Brussel·les.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 17:00h.
ADRINOC participarà en el “Dia Europeu de les Comunitats Sostenibles 2018”, una celebració de comunitats locals que prenen mesures per a un món millor i més sostenible organitzada per ECOLISE i CESE. ADRINOC participarà en la conferència “Societat civil i municipis: construint sostenibilitat a través de la col·laboració” com a un dels sis projectes pilot de “Municipalities in Transition”, una iniciativa a nivell internacional per a promoure la transició i resiliència a nivell de municipis i que s’explicarà al llarg del dia.
European Day of Sustainable Communities. EDSC 2018.
L'acció ciutadana i comunitària sobre canvi climàtic i sostenibilitat ha generat un moviment dinàmic i popular amb milers de comunitats d'arreu d'Europa que busquen redefinir la nostra relació amb el món natural dissenyant i posant a prova noves innovacions econòmiques, socials i ambientals que promoguin la regeneració i la sostenibilitat.
Cada vegada més, aquestes iniciatives comunitàries participen en el diàleg amb socis municipals, ajudant a inspirar i fins i tot a reorientar les activitats municipals, d'acord amb els objectius del clima a llarg termini i la sostenibilitat.
Aquesta conferència facilitarà una conversa en què els participants podran compartir experiències i explorar formes d'animar i donar suport a aquest tipus de col·laboració, inclosos els aprenentatges del projecte “Municipis en Transició (MiT)” i connectar-se amb aquells que participen en col·laboracions dinàmiques d'arreu d'Europa i fora.
La conferència està co-organitzada pel CESE i ECOLISE, en col·laboració amb Transition Network i el Comitè de les Regions, i té lloc en el marc del II Dia Europeu de Comunitats Sostenibles.
Públic objectiu/ perfil participants: Entitats, comunitats i persones interessades o que treballen per a crear una Europa sostenible, inclusiva i resilient.
Més informació

ENEGEST com a eina de gestió energètica dels emprenedors LEADER
Data i lloc: 21 de setembre. Seu de Concactiva. Montblanc.
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb la col·laboració del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Presentar a les empreses del territori l’eina web ENEGEST per tal que puguin portar un control de la seva despesa energètica i adaptar-la a les seves necessitats reals.
Públic objectiu/perfil participants: Emprenedors Leader, emprenedors en general, i tècnics de gestió energètica.

Participació al “Delta Birding Festival”
Data i lloc: del 21 al 23 de setembre. Delta de l’Ebre. 
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 18:00h.
Participen: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i l’Associació Leader de Ponent  
Delta Birding Festival és la trobada de referència del sector del turisme de fauna ornitològica a Catalunya. Enguany, el Consorci participa a la trobada mitjançant:
- Un estand representatiu dels valors, atractius i activitats del projecte de cooperació estratègic “Espais Naturals de Ponent”.
- Una xerrada sobre ecoturisme en els països asiàtics a càrrec de Victor You, responsable de l’“Asian Bird Fair”, en el marc del projecte de cooperació “Leader Natura”.
Públic objectiu/perfil participants: Visitants especialitzats en el turisme ornitològic.
Programa

Sent l’Aiguabarreig Segre-Cinca a Seròs amb música del grup “Lauzeta”
Data i lloc: 22 de setembre. Molí de la Llum de Seròs. Seròs.
Hora d’inici i durada: a partir de les 10:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat cultural per gaudir de l'espai natural de l’Aiguabarreig Segre-Cinca amb la música del grup "Lauzeta". Una acció  que s'impulsa en el marc del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent".
Públic objectiu/perfil participants: Acte obert a tothom.
Més informació

2a edició de les "Jornades CREA: Creativitat, Ruralitat, Emprenedoria i Actitud"
Data i lloc: 22 i 23 de setembre. Bellaguarda.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 14:00h. 
Organitza: Associació Leader de Ponent
Acció individual inclosa dins el projecte “ODISSEU”. Durant la jornada del dissabte es faran un seguit de ponències en l’àmbit de l’autoocupació i l’emprenedoria, a la vegada que s’ha previst una taula d’experiències amb joves emprenedors. Durant el diumenge tindran lloc diverses visites per conèixer projectes impulsats per joves a la zona. 
Públic objectiu/perfil participants: Acte obert a tothom.
Programa

Jornada ARRENCA: “Eficiència empresarial. La gestió del temps en l’empresa”
Data i lloc: 24 de setembre. Seu del Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
La xerrada pretén mostrar que una de les claus de l’èxit de qualsevol persona i empresa passa per la forma en com s’administra el temps. Al final el que realment val és allò que s’ha acabat i ha permès obtenir un resultat concret.
Públic objectiu/perfil participants: Estudiants d’institut.

1ª Escola per Emprenedors de la Vall del Ges, Orís i Bisaura
Data i lloc: 24 de setembre – 5 d’octubre. Castell de Montesquiu i Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 13:30h.
Organitza: Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
Curs impulsat en el marc del projecte de cooperació “ODISSEU, programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural”, amb l'objectiu de capacitar a persones a iniciar el procés emprenedor, convidar als participants a la creació de la seva empresa i acompanyar en les primeres fases de la creació de l’empresa
Públic objectiu/perfil participants: Estudiants universitaris, autònoms, emprenedors en creació i qualsevol persona interessada en l’emprenedoria.
Programa i inscripcions

LEADER RELOADED
Data i lloc: 26 a 28 de setembre a Évora, Portugal.
Participa: ARCA
La trobada d'enguany, organitzada per ELARD, farà servir el resultat de la conferència de 2007, permetent-nos entendre millor què ha passat amb el mètode LEADER des d'aleshores. Igual que l'any 2007, la conferència tindrà lloc a Évora, la ciutat històrica de la regió de l'Alentejo, al sud de Portugal.
Durant les jornades, els participants podran participar en debats, discussions i taules de treball i d'anàlisi, així com en tallers per desenvolupar iniciatives de cooperació entre els territoris rurals de la UE.
Més informació

Jornada PATT: “Eficiència empresarial. La gestió del temps en l’empresa”
Data i lloc: 26 de setembre. Seu del Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
La xerrada pretén mostrar que una de les claus de l’èxit de qualsevol persona i empresa passa per la forma en com s’administra el temps. Al final el que realment val és allò que s’ha acabat i ha permès obtenir un resultat concret.
Públic objectiu/perfil participants: Empreses i joves del territori.
Programa

Jornada tècnica Custòdia del Territori al Baix Ebre i Montsià: experiències i oportunitats
Data i lloc: 26 de setembre. Sala d’Actes del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Deltebre.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 13:30h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Reunió informativa sobre la custòdia del territori adreçada a entitats.
Públic objectiu/ perfil participants: Representants d’entitats del territori.

Jornades de presentació del projecte “FER”
26 de setembre. Centre de Recursos Pedagògics de l’Alta Ribagorça - El Pont de Suert. A les 12:30. A Vielha (pendent de confirmació ubicació), a les 17:30h
28 de setembre. Centre de Recursos Pedagògics de les Garrigues. Les Borges Blanques, a les 12:45h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord, amb la col·laboració del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Jornada de presentació del projecte de cooperació “FER.cat. Ensenyant a emprendre a les escoles rurals” del curs 2018 – 2019.
Públic objectiu/perfil participants: Professors i Centres de Recursos Pedagògics (CRP) del territori.
Més informació

Jornada EneGest
Data i lloc: 27 de setembre. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Hora d’inici i durada: pendent de confirmar.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Explicació de l’eina “EneGest” per a la gestió i control de la despesa energètica.
Públic objectiu/ perfil participants: Empreses beneficiàries d’Ajuts Leader.

Presentació del projecte “Cowocat Rural & GO”
Data i lloc: 28 de setembre. Centre Cívic Tarraquet. Tremp.
Hora d’inici i durada: a partir de les 11:00h.
Organitza: Consorci Leader Pirineu Occidental, amb la col·laboració del Consoci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques
Presentació del projecte de promoció, dinamització i posicionament territorial en el qual es crearan “packs experiencials de treball i vacances” als territoris Leader que disposin d’espais de coworking.
Públic objectiu/perfil participants: Gestors i/o propietaris dels espais coworking en actiu o en procés d’obertura, coworkers, i tècnics de turisme i empresa, entre d’altres.

Jornada PATT: “Màrqueting digital i comunicació 3.0: Com comunicar-nos a través de les xarxes”
Data i lloc: 28 de setembre. Camp i Secció de Crèdit Sant Isidre de Bellcaire SCCL. Bellcaire.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Qui no està a la xarxa és invisible, i més als territoris rurals. Tothom més o menys coneix les diferents eines que ens posa al nostre abast el mercat; però no tothom sap com comunicar a través de les xarxes. Tenir un bon discurs, amb un relat coherent amb els valors que volem transmetre, és tant o més important que estar present a les xarxes.
Aquesta jornada pretén donar a conèixer algunes eines i recursos per comunicar-nos correctament a través de les xarxes socials.
Públic objectiu/ perfil participants: Empreses i joves s del territori.
Programa

Sessió d’astronomia: observació del cel fosc als Vessants de la Noguera Ribagorçana
Data i lloc: 28 de setembre. Ivars de Noguera.
Hora d’inici i durada: a partir de les 21:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat inclosa dins el programa d’activitats del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent".
Públic objectiu/perfil participants: Acte obert a tothom.
Més informació

Jornades transfrontereres de pedra seca “La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social”
Data i lloc: 28 i 29 de setembre. Auditori del Convent dels Caputxins. Figueres.
Hora d’inici i durada: durant tot el dia
ADRINOC i el Parc Natural Regional del Pirineu Català organitzen les jornades transfrontereres “La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social”. Durant dos dies, Figueres serà la seu de jornades, taules rodones i activitats relacionades amb el món de la pedra seca que serviran per radiografiar la situació de la pedra seca al nostre país i les seves potencialitats com a element motor de les economies rurals i socials, alhora que permetran conèixer de primera mà l’experiència francesa a l’entorn de la pedra seca.
Les jornades parteixen dels continguts de la publicació realitzada per ADRINOC amb el mateix títol, que serà presentada durant les jornades i que recull 16 experiències de diferents sectors i dimensions que utilitzen la pedra seca com a element estructural o com a motor per generar un desenvolupament econòmic o social. Des de la recuperació de l’antic ofici de marger a la seva reinterpretació i aplicació a noves construccions, des de la viticultura a nous models de comercialització turística, des de creació d’espais d’interpretació o itineraris a la gestió de grans espais naturals, entre d’altres temes, la pedra seca constitueix una oportunitat per als territoris rurals gràcies a la seva capacitat de generar un dinamisme econòmic i ocupacional que la converteix en motor de desenvolupament.
Quatre blocs temàtics (Sector vitivinícola i oleícola, Turisme actiu i de natura, L’ofici de marger al segle XXI i Articulació de territoris de pedra seca), amb ponents provinents de Catalunya, Balears, França i Itàlia, vertebraran aquest exercici d’apropament, revisió i anàlisi del sector de la pedra seca, posant a disposició d’administracions, entitats, empreses i ciutadania en general iniciatives ben diverses que contribueixen a la reflexió de models, alhora que esdevenen nous referents i noves propostes per a l’impuls del desenvolupament rurals.
Públic objectiu/ perfil participants: Les jornades estan dirigides a tots els agents, entitats, empreses i persones vinculades al sector, i/o interessades en la pedra seca com a eix de desenvolupament socioeconòmic.
Programa, ponents i inscripcions

Actuacions previstes pels propers dies del mes de setembre