• Imprimeix

Actes i jornades organitzades pels grups LEADER pel mes de desembre

Els grups Leader aquest mes de desembre organitzen i participen en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

04/12/2018 09:12
pedra_seca

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes de desembre en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

El Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya acollirà els dies 19 i 20 de desembre a la Seu d’Urgell, la Jornada d’intercanvi organitzada per la Red Rural Nacional (RRN) amb l’objectiu de conèixer el projecte ODISSEU i les accions que impulsa per incentivar als joves a instal·lar-se a treballar i viure al món rural.

Serà una trobada per conèixer la problemàtica existent degut al fenomen de la migració juvenil rural-urbana i acotar les bases per possibles actuacions que mitiguen aquesta problemàtica; a la vegada que es cerquen solucions a la fuga de talent de les zones rurals i la falta de relleu generacional en els municipis rurals.

Més informació de les activitats previstes per al mes de desembre:

Apropa’t al teu client amb Design Thinking i Lego Serious Play
Data i lloc: 5 de desembre. Seu de ConcActiva. Montblanc.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 13:30h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Jornada impulsada per ACCIÓ, amb la col·laboració del projecte “Start Up Rural”, per apropar les tècniques de “Design Thinking” i “Lego Serious Play” als emprenedors del territori. Dues metodologies diferents però amb un objectiu comú: resoldre reptes d’una manera pràctica. Combinar ambdues metodologies potencia de forma natural les fases del procés creatiu, impulsant i millorant la comunicació entre els membres de l'equip o entre usuaris i dissenyadors de la solució.
Jornada destinada a beneficiaris Leader, emprenedors del territori, empresaris, directors d’empresa i/o gestors de projectes d’R+D+i interessats en aplicar metodologia de disseny de productes o serveis.

Iniciem-nos a exporta! Exportació per petites empreses
Data i lloc: 5 de desembre. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Aquesta jornada PATT està pensada per obrir les portes a l’explotació a les petites empreses del territori rural, donant les pautes per iniciar-se en aquesta aventura i no defallir. Destinada a petites i mitjanes empreses del territori.
Programa

Presentació del projecte “FER.cat”
Data i lloc: 10 de desembre. CRP de Valls. Valls.
Hora d’inici: de 17:30h a 19:30h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Jornada informativa del projecte de cooperació FER del curs 2018-2019, destinada a mestres de secundaria.

Els espais test com a eina de suport a l’emprenedoria agrària
Data i lloc: 13 de desembre. Palau Firal de Manresa.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 14:00h.
Organitza: ARCA – Associació d’Iniciatives Rurals de catalunya.
Una jornada que vol servir per donar a conèixer què son els espais test agraris, com s'estructuren i com es poden posar en marxa a Catalunya. A la vegada, s’exposaran les actuacions impulsades en aquest sentit a través del projecte PECT “BCN Smart Rural” (finançat amb fons FEDER) i del Grup Operatiu “Red de Espacios Test Agrarios (GO RETA)” .
La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s abans del dia 11 de desembre a través d’ARCA: Sra. Laura Megías - espaistest@arca-dr.cat
Programa

Comunicació per un turisme sostenible – Projecte Life Clinomics
Data i lloc: 13 de desembre. Santa Maria de Palautordera.
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 18:00h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
En el marc del projecte LIFE Clinomics de la Diputació de Barcelona s’ha demanat al Consorci que pugui fer una xerrada sobre el projecte Leader Natura/ Vida Silvestres – Turisme de fauna sostenible.
Públic objectiu/ perfil participants: Aquesta és una Jornada PATT dirigida als diferents agents territorials interessats en el projecte.

Visita d'estudiants de la UdG. Visita a Serrat Agrocuina
Data i lloc: 14 de desembre. Consell Comarcal de la Garrotxa. Olot.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 15:00h
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Una delegació d’estudiants de la UdG visitaran ADRINOC per tal de conèixer el programa Leader i com aquest afavoreix el desenvolupament rural. També, s’informarà als estudiants sobre els projectes de cooperació i de les diferents accions de dinamització que es porten a terme al territori. Els estudiants del Grau d’Enginyeria Agroalimentària de la UdG comptaran amb una visita tècnica a l’empresa Serrat Agrocuina de Joanetes.

Presentació: Noguerament Bo
Data i lloc: 14 de desembre. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Hora d’inici i durada: de 9:00h a 11:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Presentació del distintiu agroalimentari “Noguerament Bo” dins del projecte estratègic “Territori de Valor”.
Jornada PATT oberta al públic en general, en el marc de la “Fira de Balaguer”.

Clausura d’“Arrenca”
Data i lloc: 14 de desembre. Balaguer.
Hora d’inici i durada: de 9:30h a 13:30h.
Clausura de l’actuació “Arrenca”, impulsada en el marc del programa ODISSEU.
Acte dirigit a tots els joves del territori.

La innovació agroalimentària en la producció agrària: recerca del valor afegit
Data i lloc: 14 de desembre. Local de Sant Llorenç. Preixana.
Hora d’inici: de 9:30h a 13:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Amb aquesta jornada es vol apropar al sector agrari el valor de la innovació i les noves tendències de consum, i com orientar les nostres produccions agràries per donar resposta a la demanda. S’explicaran diferents experiències de sectors estratègics del nostre territori basades en la recerca del valor afegit: cereal (farines), oliva (oli), ametlla, festuc, fruita (conserves) i horta.
Es preveu la participació del president del Consell Comarcal de l’Urgell, el Sr.Salvador Bonjoch; el Sr.Jaume Pané, alcalde de Preixana; i el Sr.Andreu Bosch, cap de l’Oficina Comarcal del DARP a l’Urgell. També hi participarà el Sr.Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Jornada oberta a tothom.
Programa

Presentació de la revista Shikar (CECS)
Data i lloc: 14 de desembre. Alcarràs.
Hora d’inici i durada: de 19:00h a 21:00h.
Participa: Associació Leader de Ponent
Acte de presentació de la revista Shikar (CECS), on ens han demanat la col·laboració. L’acte vol ser un espai de reflexió i posada en comú d'idees que tenen relació amb el coneixement, la cultura i el patrimoni del Segrià.

Construcció i reconstrucció amb Pedra Seca
Data i lloc: 15 de desembre. Ajuntament de Freginals. Freginals.
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 13:30h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Jornada PATT centrada en la Pedra Seca, usos, protecció del patrimoni i interès econòmic pel desenvolupament territorials
Jornada destinada a persones interessades en la protecció del patrimoni.

Iniciació a l’Exportació per Empreses del Món Rural
Data i lloc: 17 de desembre. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. Tortosa.
Hora d’inici i durada: de 17:00h a 20:00h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Jornada PATT de formació sobre la iniciació a l’exportació de petites empreses de les àrees rurals. Destinada a petits empresaris de les comarques del Baix Ebre i Montsià.

Reunió de l’equip motor del projecte “Espais Naturals de Ponent”
Data i lloc: 17 de desembre. Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Mollerussa.
Hora d’inici i durada: de 10:00h a 12:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Reunió mensual per treballar en el desenvolupament del projecte estratègic “Espais Naturals de Ponent” i fer-ne el seguiment.
La reunió comptarà amb la participació dels Presidents i gerents dels Consells Comarcals que formen part del projecte.
Adreçat als membres del projecte (agents vinculats als espais naturals de ponent).

Jornades d’intercanvi de la Red Rural Nacional (RRN) – Projecte ODISSEU
Data i lloc: 19 i 20 de desembre. CETAP. La Seu d’Urgell.
Hora d’inici i durada: de 15:00h a 17:30h.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Jornada d’intercanvi organitzada per la RRN amb l’objectiu de conèixer el projecte ODISSEU i les accions que impulsa per incentivar als joves a instal·lar-se a treballar i viure al món rural.
Una trobada per conèixer la problemàtica existent degut al fenomen de la migració juvenil rural-urbana i acotar les bases per possibles actuacions que mitiguen aquesta problemàtica; a la vegada que es cerquen solucions a la fuga de talent de les zones rurals i la falta de relleu generacional en els municipis rurals.
El gerent d’ARCA participarà en la presentació de les jornades; i Gemma Estany, tècnica de cooperació d’ARCA, serà l’encarregada de presentar el “Pràcticum ODISSEU”.
L’acte comptarà amb la presència del Sr.Jesús Fierro i Rugall, president del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i del Consell Comarcal de l'Alt Urgell; el Sr. Albert Batalla i Siscart, Alcalde de la Seu d'Urgell; i la Sra. Laura Dalmau i Pol, Subdirectora general de Planificació Rural del DARP.
Jornades destinades als Grups d’Acció Local catalans i espanyols.