• Imprimeix

Actes i jornades organitzades pels grups LEADER pel mes de gener

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes de gener en actes, jornades i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

07/01/2019 14:01
gustum

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

La Cúpula GUSTUM inicia l’any a escoles de l’Alt Empordà, Montsuà i Solsonès. És una activitat educativa impulsada en el marc del projecte de cooperació GUSTUM, i adreçada a les escoles del territori. L’objectiu és  treballar amb el alumnes la vinculació dels productes agroalimentaris locals amb el paisatge, l’economia, la cultura i les tradicions del territori, etc.

El projecte “GUSTUM” neix de la iniciativa de l’antic Consorci Leader Urgell- Pla d’Urgell l’any 2011. Actualment, l’Associació Leader de Ponent n’és el grup coordinador i compta amb la col·laboració dels 11 Grups d’Acció Local de Catalunya.

“GUSTUM” pretén posar en valor el producte agroalimentari local més enllà de la seva qualitat organolèptica, i vincular-lo al paisatge, l’economia, la cultura i les tradicions del territori.

Els seus objectius principals són:

  • Donar a conèixer i valoritzar els productes locals i dels seus productors dins del territori.
  • Identificar els productors i els productes del territori.
  • Facilitar eines als productors per promocionar i comercialitzar el seu producte.
  • Desenvolupar accions de promoció del producte local dins i fora del territori.
  • Afavorir l'associacionisme en el sector.
  • Vincular el sector agroalimentari amb la restauració i les rutes turístiques de la zona tot produint desenvolupament rural integrat del territori.

Més informació de les actuacions previstes pels propers dies del mes de gener:

La gira de la CÚPULA GUSTUM per les escoles catalanes
Dates i llocs: 
     • 14 de gener, de 9:00h a 17:00 h. Escola Escolàpies de Figueres. Figueres.
     • 15 de gener, de 9:00h a 17:00 h. Escola Sant Andreu de Borrassà. Borrassà. 
     • 16 de gener, de 9:00h a 17:00 h. Escola La Salle de Figueres. Figueres 
     • 24 de gener.  Escola Jaume I de la Sènia. La Sènia. 
     • 25 de gener. Escola l’Assumpció de Deltebre. Deltebre.
     • 29, 30 i 31 de gener. Sala Polivalent de Solsona. Solsona.
Organitza: Associació Leader de Ponent, amb la col·laboració de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC).
Activitat educativa impulsada en el marc del projecte de cooperació GUSTUM, i adreçada a les escoles del territori. L’objectiu és  treballar amb el alumnes la vinculació dels productes agroalimentaris locals amb el paisatge, l’economia, la cultura i les tradicions del territori, etc.Aquestes jornada va dirigida a professors i estudiants de les escoles que han sol·licitat aquest servei a través dels Centres de Recursos Pedagògics del territori d’ADRINOC.
Més informació 

Jornada PATT: Biomasa Forestal per a la indústria
Data i lloc: 16 de gener. Seu de Concactiva. Montblanc.
Hora d’inici i durada: de 10:30h a 13:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
L’energia és un dels inputs de pes en moltes indústries i la incertesa i fluctuacions dels seus preus, sovint un bon maldecap. Entre les possibles energies renovables, la biomassa forestal és una de les opcions amb una millor rendibilitat i amb un important retorn al territori, donant sortida a uns excedents.En la sessió es coneixeran de primera mà casos d’èxit que ja es desenvolupen, així com dades que permetran fer una bona aproximació a la viabilitat de l’ús d’aquest recurs a escala industrial.
Sessió dirigida a beneficiaris d’ajuts Leader, empreses i emprenedors en general, tècnics de gestió energètica, empresaris de projectes amb requeriments energètics importants. 
Programa

Taula de treball: Transició Energètica a Ponent
Data i lloc: 17 de gener. Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Mollerussa.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Reunió d’agents públics i privats interessats en la transició energètica a Ponent.
 
Jornada TERRITORI RESILIENT, liderant el canvi des dels municipis rurals
Dates i llocs: 
     • Jornada social: 24 de gener, de 17:30h a 20:30h. Espai Núria Social. Olot
     • Jornada tècnica: 25 de gener, de 9:00h a 14:00h. El Torín. Olot
     • Jornada política: 25 de gener, de 18:00h a 20:00h. Hotel Vall de Bas. Joanetes
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Aquesta jornada introdueix la “resiliència territorial”, un concepte que permet afrontar reptes socials, econòmics i ecològics d’una forma creativa i que ajuda a un territori a tenir la capacitat per a suportar pressions i influències externes o locals, reorganitzar-se i aprendre de cara al futur de manera que possibles futures crisis tinguin un efecte mínim sobre el territori, la seva població i els seus recursos. La resiliència es defineix com la capacitat d’adaptar-nos als canvis. La resiliència aporta un marc multidisciplinar per a analitzar i resoldre les qüestions del dia a dia, innovant estratègies capaces de convertir problemes en oportunitats i fortaleses.Aquesta jornada va dirigida a professors i estudiants de les escoles que han sol·licitat aquest servei a través dels Centres de Recursos Pedagògics del territori d’ADRINOC.

Actuacions previstes pel mes de gener