• Imprimeix

Agricultura destina 3,5 milions d'euros a la segona convocatòria dels ajuts a la cooperació per a la innovació

El Departament incideix en la seva ferma aposta per la innovació

09/05/2016 09:05
Drons

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va publicar divendres, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), l’Ordre que aprova les bases reguladores dels ajuts a la cooperació per a la innovació a través del foment de la creació de Grups Operatius de l'Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles i la realització de projectes pilot innovadors per part d'aquests grups, i obre la segona convocatòria dels mateixos, emmarcats dins del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya per al període 2014-2020.

En aquesta segona convocatòria es preveu ajuts per un import de 3.500.000 euros per a les anualitats 2017, 2018, 2019, dels quals un 57% van a càrrec dels pressupostos del DARP i el 43% restant l’aporta el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Els Grups Operatius constitueixen un instrument d’innovació que permet el sector resoldre problemàtiques concretes o aprofitar oportunitats detectades, a partir del treball col·laboratiu entre diferents entitats (empreses agràries o forestals, cooperatives, indústries agroalimentàries, agrupacions de productors, universitats, centres de recerca, i altres agents de la cadena). Així, aquests ajuts incentiven el plantejament i redacció de projectes d’innovació i la realització de projectes pilot innovadors per part d’aquests Grups Operatius.

La innovació és una prioritat transversal per als objectius de la Unió Europea (UE), i fonamental per a promoure un sector agroalimentari i forestal eficient des del punt de vista dels recursos utilitzats i per a afavorir la seva competitivitat i diversificació.

En aquesta línia, Catalunya ha estat una de les primeres regions europees a desenvolupar la mesura de cooperació per a la innovació. La primera convocatòria d’aquesta mesura que va publicar el Departament, l’agost de 2015, va ser la primera a nivell de tot l’Estat. Es va aprovar un total de 42 projectes per un valor global de 3.467.705€, 19 projectes dels quals per a la creació de grups operatius (ajuts per al plantejament i redacció de projectes) i 23 per a la realització de projectes pilot innovadors.

Tots aquests projectes es troben actualment en fase d’execució. I quant a les temàtiques, per àmbits sectorials, 10 projectes són liderats pel sector ramader, 7 pel fructícola, 6 pel forestal, 5 pel de la producció ecològica, 4 per la indústria agroalimentària, 2 pel sector vitícola, 2 per l’oleícola, 2 pel de l’arròs, un per l’horta, un per l’apicultura, i un projecte treballa la introducció de nous cultius.

Els resultats obtinguts de l’execució d’aquests projectes es divulgaran a través de la xarxa d’innovació agroalimentària de Catalunya i de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI).

El termini per a la presentació de sol·licituds és de dos mesos.