• Imprimeix

Diagnosi i situació actual del Cranc Blau (Callinectes sapidus) al delta de l'Ebre

Informe que presenta els resultats de la diagnosi del cranc blau (Callinectes sapidus) a la mar de l'Ebre, des de les cases d'Alcanar fins a l'Ampolla, que té com a objectiu obtenir informació de l'estat actual de les poblacions de l'espècie.

Des de la seva primera troballa, l'any 2012, les captures de l'espècie han passat de ser testimonials a superar les 15 tones el 2017. El creixement exponencial dels seus efectius, mostren que l'espècie es troba completament establerta al delta de l'Ebre, i que es troba en fase d'expansió a la resta del litoral.

S'aporta informació envers la pesca no regulada i s'analitzen les captures registrades per les pesqueries comercials fins al mes de març del 2018, que ens aporten informació rellevant envers la seva distribució i abundància en els diferents ambients aquàtics.

A més d'afectacions negatives al sector pesquer, amb pèrdua de captures i perjudicis en els arts de pesca, es presenten evidències d'afectació directa a l'espècie de cranc verd autòctona (Carcinus aestuarii), la qual ha sigut desplaçada i ha passat a tenir una presència testimonial en molts llocs on era força abundant. A més, aquesta espècie ha ocasionant un gran impacte en els parcs de cultiu de la cloïssa japonesa (Venerupis philippinarum), on de moment el seu cultiu esdevé inviable a la zona. Les conseqüències o impactes que el cranc blau suposarà, tant per a l'ecosistema com per a la resta d'espècies, encara és incert. Caldria seguiments més exhaustius i acurats per determinar l'abast de la seva afectació. Malgrat tot, si tenim present les característiques biològiques i la plasticitat en la dieta, tot apunta a que altres espècies de bivalves, de gran importància a la zona com ara la cloïssa fina, la tellerina, el musclo o l'ostra, es veuran afectades en un futur.

Pel que fa a la percepció social, gairebé el 98 % dels entrevistats veuen l'espècie com una amenaça, tant per a la pesca com per a l'ecosistema. El fet que es tracti d'una espècie comercialitzada i amb una acceptació en el mercat local, pot suposar un avantatge a l'hora de realitzar tasques d'erradicació o disminució del seu contingent poblacional. D'aquesta manera, l'explotació comercial del cranc blau pot suposar una estratègia de control i mitigació dels impactes d'aquesta espècie invasiva.

Finalment, es realitza un anàlisi de la pesca i comercialització del cranc blau com a alternativa per reduir els efectius de l'espècie, i s'aporten criteris específics per dur una gestió conjunta entre l'administració i el sector de la pesca professional.

Autor/sDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
EditorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
ISBN/ISSN© Generalitat de Catalunya
Pàgines86
Dades tècniques1a edició: setembre 2018. Coordinació: Jordi Rodon Peris, cap de Servei de Reucrus Marins, Direcció General de Pesca i Afers Marítims. Direcció i realització: Verònica López Robles Monverte Estudis Ambientals. Informe tècnic-Servei de Recursos Marins (2018)
On i com obtenir-loPodeu descarregar-vos-el en format PDF
Any2018
Diagnosi i situació actual del Cranc Blau <em>(Callinectes sapidus)</em> al delta de l'Ebre