• Imprimeix

Pescadors de la Mediterrània Occidental sumen esforços per promoure el consum de peix de proximitat

Torna
Dilluns, 16 d'abril de 2018
Fotografia de grup de la signatura del Manifest

Fotografia de grup de la signatura del Manifest

Ho han fet en el marc de l’Alimentaria, mitjançant la signatura d’un manifest que convida als diferents operadors de la cadena de valor a treballar en la difusió i sensibilització dels valors de les espècies locals
 
Promocionar els productes pesquers de proximitat dins la Dieta Mediterrània. Amb aquest objectiu, els Grups d’Acció Local Pesquers (GALP), la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, han presentat un manifest que s’ha signat avui en el marc de la fira Alimentaria 2018.
 
Amb aquest acord, els signataris volen convidar als diferents operadors de la cadena de valor a treballar en la difusió i sensibilització dels valors del producte de proximitat i a promoure la correcta identificació d’aquests productes per tal de poder diferenciar-los, incrementar el coneixement de les espècies locals, la seva temporalitat, les seves tradicions i gastronomia local per tal de garantir la informació al consumidor i alhora donar suport al sector pesquer local.
 
Els Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) participants d’aqueta iniciativa són: GALP Costa Brava, GALP Terres de l’Ebre,  GALP de Menorca, GAL Eivissa i Formentera, FFLAG Sardegna Centro Occidentale, FLAG Pays Pyrénées Mediterranée. Aquests GALP representen una superfície de més  de 3.000 km quadrats amb una població superior a 0,5 milions de persones i gestionen un pressupost FEMP (Fons Europeu Marítim i de la Pesca) de més d’1 milió d’euros.
 
La proposta del manifest es va gestar el maig del 2017, a la primera actuació de cooperació transnacional organitzada pel Govern de la Generalitat en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), amb participació dels Grups d’Acció Local de Pesca (GALP) de la subregió Nord occidental de la Mediterrània:  GALP Terres de l’Ebre, GALP Costa Brava, GALP Menorca, GALP Pyrenees Mediterranee, GALP Provence-Alpes-Cote d’Azur, GALP Nord Sardegna i GALP Sardegna Centre Occidental.
Ladis Alcalà del restaurant Mas de Prades

Ladis Alcalà del restaurant Mas de Prades

A la jornada es va presentar l’estratègia del Govern de la Generalitat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i especialment pel Desenvolupament Local Participatiu de les zones pesqueres. A més es van poder conèixer, gràcies a les presentacions dels GALP assistents, les diferents estratègies territorials i mitjançant taules de debat es van identificar oportunitats de cooperació que permeten connectar les comunitats pesqueres del Mediterrani Nord Occidental. 
 
Els GALP són un instrument de cogestió a nivell territorial, que incorporen tots els actors de la comunitats costaneres per aplicar les estratègies de desenvolupament local participatiu, i així detectar sinergies, aportar respostes als reptes socials, mediambientals i econòmics que planteja la ciutadania, afavorir el diàleg per solucionar conflictes, dinamitzar i desenvolupar econòmicament el territori i poder generar llocs de treball.
 
Després de la presentació del manifest, a l’espai Catalonia Food & Gastronomy HUB s’han fet unes demostracions culinàries a càrrec dels cuiners Rafa Zafra del restaurant Estimar i guardonat amb 2 estrelles Michelin, i el cuiner Ladis Alcalà del restaurant Mas de Prades, guanyador del programa Joc de cartes de TV3. Aquest cuiners han treballat amb seitó i pop respectivament, espècies senzilles i típiques del Mediterrani que poden fer uns plats exquisits.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.