• Imprimeix

L'olivera i la fruita seca, protagonistes del VI Simposi de Producció Agrària Ecològica

Torna
Dimarts, 20 de novembre de 2018
Se celebrarà al recinte Firal de Reus, l’11 i 12 de desembre
 
Els interessats ja poden formalitzar la seva inscripció. L’aforament està limitat a 250 persones
DARP

DARP

Els propers 11 i 12 de desembre, el recinte Firal de Reus acollirà el VI Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica, que enguany es dedica a l’olivera i la fruita seca ecològiques. L’objectiu d’aquest simposi és transferir informació tècnica d’actualitat a aquest sector, comptant amb la participació de diversos experts nacionals i internacionals en la matèria, i constituint un lloc de trobada i intercanvi d’experiències per a tots els professionals de l’agricultura ecològica del país.
 
Les produccions ecològiques d’olivera i fruita seca són tradicionals en aquest sector, i es remunten als anys 80. La superfície dedicada a la producció d’olivera ha anat pujant en els últims 10 anys, fins a ocupar més de 8.000 ha, que significa que el 7% de la superfície catalana de conreu de l’olivera es fa de forma ecològica. Pel que fa a la superfície dedicada al conreu ecològic de fruita seca, encara que en menor mesura, també ha crescut, fins arribar a més de 2.500 ha, que suposa el 4,6% del total.
 
Malgrat l’elevada superfície d’aquests conreus en producció ecològica, encara hi ha moltes mancances tècniques i estructurals que comprometen el seu desenvolupament tècnic i la consolidació dels productors i les empreses implicades.
 
Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha decidit dedicar la sisena edició del Simposi de producció agroalimentària ecològica a l’olivera i fruita seca ecològiques. El DARP, en col·laboració amb diverses entitats, universitats i centres de recerca i entitats del sector promouen aquest simposi de producció agroalimentària ecològica on s’abordaran la gestió i comercialització dels conreus de l’olivera i fruita seca ecològiques, amb una especial èmfasi al conreu de l’ametller, l’avellaner i el noguer.
 
El programa del Simposi ha estat proposat per un Comitè tècnic, format en aquesta ocasió per representants del DARP, de l’IRTA i de diferents Agrupacions de Defensa Vegetal catalanes, així com d’alguna empresa en representació del sector productiu.
 
El cost d’assistència al Simposi és de 35€, preu que inclou el dinar. L’aforament està limitat a 250 persones. Els interessats ja poden formalitzar les seves inscripcions a través de l’enllaç següent: https://goo.gl/SdCZkc
 
Trobareu tota la informació referent al Simposi al web del departament d’Agricultura: http://pae.gencat.cat/ca/formacio/simposis-produccio-agroalimentaria-ecologica/2018-olivera-i-fruita-seca-ecologica/
 
Pel foment de la producció ecològica

El mercat dels productes ecològics no deixa de créixer, tant en el consum com en la producció. La facturació de les empreses catalanes ecològiques a finals de 2016 arribava gairebé als 500 milions d’euros, amb un creixement del 20% respecte a l’any anterior.
Per seguir fomentant el creixement i la diversificació de les produccions ecològiques, el desenvolupament de les iniciatives i activitats comercials, i la promoció del mercat interior de consum dels aliments ecològics, el Departament d’Agricultura va aprovar el Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica per al període 2015-2020, organitzat en àmbits de treball i en projectes específics, entre els quals es troba el Simposi de Producció Agrària Ecològica.
 
Aquest Simposi, que enguany es celebra per sisena vegada, ha dedicat les edicions anteriors a: Conreus extensius ecològics, Fructicultura ecològica, Viticultura i enologia ecològica, Horticultura ecològica i Ramaderia ecològica.
 
A més, des de l’edició de 2016 i amb la intenció de poder complementar el Simposi, el Departament organitza un viatge tècnic relacionat amb la mateixa temàtica que s’ha dedicat el Simposi, adreçat a tots aquells productors i tècnics  que vulguin veure directament com funcionen altres.
 
La producció agroalimentària ecològica és un sistema de treball que utilitza substàncies i processos naturals, i cerca l’obtenció d’aliments d’alta qualitat que no danyin el medi ambient ni la salut humana. Es tracta d’un sistema de producció reconegut a escala internacional; i la Unió Europea (UE) disposa d’una normativa específica que estableix les normes de producció ecològiques i que exigeix un control i una certificació a totes les empreses que produeixen i comercialitzen productes ecològics.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.